experterna
Konsult: Hur många månadslöner har jag rätt till från kundföretaget?
Jag jobbar som konsult på ett större teknikkonsultbolag. Vi jobbar ofta med längre projekt och har varit uthyrd till samma företag i två år. Kundföretaget har sagt att de inte vill anställa mig. Har jag nu rätt till två månadslöner från kundföretaget? Och ifall jag är kvar ytterligare 24 månader får jag två nya månadslöner då?
EXPERTENRA SVARAR
När lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare (”uthyrningslagen”) ändrades 2022 infördes bland annat 24-månadersregeln, se § 12a. Regeln innebär att ett kundföretag ska erbjuda tillsvidareanställning till en arbetstagare som genom uthyrning har varit placerad hos kundföretaget på samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader.
Du är anställd vid ett teknikkonsultföretag. För att uthyrningslagen ska vara tillämplig måste detta företag utgöra ett bemanningsföretag i lagens mening. Med bemanningsföretag avses ett företag som har arbetstagare anställda i syfte att hyra ut dessa till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning.
Det är för övrigt normalt inte fråga om uthyrning enligt uthyrningslagen när det handlar om tjänsteleveranser som avser att visst arbete och visst resultat ska levereras. Lagen gäller situationer där enskilda arbetstagare ställs till kundföretags förfogande.
Att kunden ger vissa dagliga instruktioner till konsulten eller att konsulten arbetar integrerat i kundens verksamhet behöver inte per automatik innebära att konsulten står under kundens kontroll och ledning i uthyrningslagens bemärkelse. En bedömning får göras i det enskilda fallet.
Kundföretaget har skyldigheten att iaktta och bevaka 24-månadersregeln. Relevant information om personuppgifter som är nödvändiga för att fullgöra de rättsliga förpliktelserna kan därför utbytas mellan kundföretaget och bemanningsföretaget.
Erbjudandet om anställning ska lämnas senast en månad efter att tidsgränsen överskridits. Om arbetstagaren accepterar erbjudandet, upphör anställningen hos bemanningsföretaget utan särskild åtgärd när anställningen hos kundföretaget tillträds.
Om arbetstagaren skulle avstå från erbjudandet om tillsvidareanställning har kundföretaget ändå fullgjort sin skyldighet. Något nytt erbjudande behöver inte lämnas även om arbetstagaren fortsätter sitt arbete hos kundföretaget eller senare hyrs ut på nytt till kundföretaget.
Arbetstagarens befintliga anställning hos bemanningsföretaget påverkas inte om arbetstagaren tackar nej till erbjudandet.
Kundföretaget kan välja att istället utbetala ersättning till arbetstagaren om två aktuella månadslöner. Om kundföretaget omfattas av Huvudavtalet med LO är ersättningen tre månadslöner. Med aktuell månadslön avses arbetstagarens faktiska fasta månadslön som denne har hos bemanningsföretaget vid tidpunkten då han eller hon kvalificerar sig för ett erbjudande. Om företaget väljer att betala ersättning ska betalning ske senast en månad efter att arbetstagaren kvalificerat sig för erbjudandet.
Orsaken till att kundföretaget inte vill eller kan lämna ett erbjudande om tillsvidareanställning har ingen betydelse i sammanhanget.
Det kundföretag som av något skäl inte kan eller vill erbjuda arbetstagaren en anställning måste betala ersättning för att inte bryta mot lagen. Om företaget bryter mot sina skyldigheter ska det betala skadestånd till arbetstagaren för den förlust som uppkommer och för den kränkning som har inträffat.
I ditt fall ska kundföretaget, som inte vill anställa dig efter två år, ersätta dig med ett belopp om två alternativt tre aktuella månadslöner. Detta under förutsättning att 24-månadersregeln är tillämplig.
Om du är kvar ytterligare 24 månader hos samma kundföretag på samma driftsenhet har du dock inte rätt till ytterligare två månadslöner. Kundföretaget kan i så fall hyra in dig under obegränsad tid utan att erbjuda anställning eller betala mer ersättning.
Det kan tilläggas att reglerna är delvis annorlunda om kunden är en offentlig arbetsgivare, till exempel en myndighet eller en kommun.
andra frågor till experterna
-
Riskerar jag min anställning för att jag partyknarkar?
-
Hur länge kan företaget vänta med semesterersättningen?
-
Vad gäller om yrkessjukdomar?
-
Kan jag bli avskedad efter att ha stulit för en struntsumma?
-
Vad innebär 55/10-regeln?
-
Inget kollektivavtal – vad ska jag tänka på?
-
Behöver vi enhetliga regler för distansarbete?
-
Måste jag sympatistrejka?
-
Kan vi säga upp en mamma till en gängkriminell?
-
Måste jag vara med som reklampelare?
-
Kan jag tvinga medarbetare att ha kameran påslagen?
-
Måste jag åka Vasaloppet i tjänsten?
-
Gravid under provanställning – hur starkt är mitt anställningsskydd?
-
Vad händer med jobbet om jag blir inkallad?
-
Kan jag stänga av en medarbetare?
-
Kan min arbetsgivare tvinga mig att jobba hemma?
-
Kan jag säga upp mig från sommarjobbet?
-
Kan chefen bestämma vad jag gör på fritiden?