EXPERTERNA
Min arbetsgivare i rekonstruktion – vad händer med anställningen?
Jag jobbar på ett bolag inom energisektorn. I veckan fick vi reda på att bolaget har begärt sig i rekonstruktion. Jag har varit fast anställd på bolaget i många år. Jag är inte med i facket och bolaget har inget kollektivavtal. Vad händer nu med min anställning och min lön?
EXPERTENRA SVARAR
När ett företag har svårt att betala sina skulder på kort sikt kan tingsrätten besluta om företagsrekonstruktion vilket kan vara ett alternativ till konkurs. När företagsrekonstruktion pågår har bolaget möjlighet att ombilda sin verksamhet.
En företagsrekonstruktion behöver inte innebära att den anställde förlorar arbetet eller inte får lön. Det är viktigt att notera att så länge som du erhåller lön är du skyldig att fortsätta arbeta med hänsyn till lojalitetsplikten som gäller i anställningsförhållanden.
Om företagsrekonstruktionen skulle innebära att du inte får lön kan du ha rätt till statlig lönegaranti. Rätt till lönegaranti förutsätter att du har en klar och förfallen fordran. Du kan även vara berättigad till ersättning för semesterlön, semesterersättning och i viss utsträckning pensionsfordringar. Det är rekonstruktören som fattar beslut om rätt till lönegaranti. Den anställda behöver styrka sina krav i form av anställningsavtal och lönespecifikationer.
Från och med den 1 februari 2025 tog Skatteverket över ansvaret för utbetalning av lönegaranti från länsstyrelserna. Förändringen innebär också att Skatteverket ska genomföra utökade kontroller i syfte att motverka fusk innan utbetalning sker.
Enligt lönegarantilagen kan betalning även lämnas för fordran på uppsägningslön enligt lagen om anställningsskydd. Uppsägningslön för tid under vilken arbetstagaren inte utför arbete åt någon annan och inte heller driver egen verksamhet omfattas av garantin endast om arbetstagaren kan visa att denne har anmält sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Eventuella sådana inkomster avräknas från lönegarantin om de avser samma tidsperiod.
Lönegarantin begränsas normalt till ett belopp om högst fyra prisbasbelopp som under år 2025 uppgår till 235 200 kr. Längden för lönegaranti beror därmed även på din inkomst. Lönegaranti kan betalas för en sammanlagd anställningstid om högst åtta månader. En företagsrekonstruktion kan även innebära omorganisation och i vissa fall uppsägningar på grund av arbetsbrist. Om din anställning skulle komma att beröras behöver bolaget, i ditt fall, inte kalla till fackliga förhandlingar då arbetsgivaren inte är bunden av kollektivavtal och du inte är medlem i ett fackförbund. Om någon av dina kollegor är medlem i ett fackförbund ska dock din arbetsgivare förhandla med den fackliga organisationen.
Under rekonstruktionen måste din arbetsgivare följa reglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist enligt lagen om anställningsskydd. Det innebär att en anställning endast kan sägas upp om det föreligger sakliga skäl och arbetsgivaren iakttar reglerna rörande omplacering, turordning och rätt till återanställning.
Sammanfattningsvis påverkas inte din anställning automatiskt av att bolaget begärt sig i rekonstruktion. Det är först om du inte erhåller lön eller om bolaget planerar en omorganisation eller neddragningar som reglerna om lönegaranti respektive lagen om anställningsskydd kan bli aktuella. I de fall arbetsgivaren har kollektivavtal eller om den anställde är fackligt ansluten aktualiseras även reglerna om förhandlingar i medbestämmandelagen.