Riskerar jag min anställning för att jag partyknarkar? Jag jobbar på bank som finansiell rådgivare. Nu har man sagt att man ska drogtesta personalen. Det händer att jag ”partyknarkar”. Jag är rädd att jag kan förlora jobbet. Vad har jag för rättigheter och kan jag vägra drogtestet? Banken hänvisar till ett policydokument där det står att arbetsgivaren har rätt att utföra drogtester.
Konsult: Hur många månadslöner har jag rätt till från kundföretaget? Jag jobbar som konsult på ett större teknikkonsultbolag. Vi jobbar ofta med längre projekt och har varit uthyrd till samma företag i två år. Kundföretaget har sagt att de inte vill anställa mig. Har jag nu rätt till två månadslöner från kundföretaget? Och ifall jag är kvar ytterligare 24 månader får jag två nya månadslöner då?
Hur länge kan företaget vänta med semesterersättningen? Jag är student och har jobbat på ett företag utan kollektivavtal unders sommaren. Jag slutade i mitten av augusti. När jag fick mitt lönebesked är inte semesterersättningen med. Företaget säger nu att de betalar ut all semesterersättning först i december. Får det göra så?
Vad gäller om yrkessjukdomar? Sverige har ratificerat ILO:s lista för yrkessjukdomar. Men parternas försäkringsbolag Afa använder en gammal version från 1980. Vad är det som gäller och gör Sverige det man förbundit sig till?
Kan jag bli avskedad efter att ha stulit för en struntsumma? Jag har hört att Arbetsdomstolen ser väldigt strikt på om en arbetstagare stjäl från sin arbetsgivare. Stämmer det verkligen att om man råkat ta något för en struntsumma så riskerar man att bli avskedad, finns det inte någon undre gräns för värdet på stölden?
Vad innebär 55/10-regeln? Jag är 54 år och har fått ett erbjudande om ett annat jobb. Jag var på vippen att tacka ja, då en kollega berättade att jag omfattas av 55/10-regeln när jag inom kort fyller 55 år. Jag tror inte att jag får samma anställningstrygghet på det nya jobbet. Vad innebär regeln och hur ska jag tänka om det nya erbjudandet?
Inget kollektivavtal – vad ska jag tänka på? Jag funderar på att ta anställning hos en arbetsgivare som saknar kollektivavtal. Vad ska jag tänka på då?
Behöver vi enhetliga regler för distansarbete? På vårt företag låter vi enhetscheferna bestämma själva över villkoren för distansarbete. Därmed har olika enheter olika regler och en del anställda tycker att det är orättvist. Behöver vi införa enhetliga regler eller åtminstone kunna motivera varför vissa villkor gäller på en enhet, men inte på en annan?
Måste jag sympatistrejka? Min arbetsplats kan bli indragen i Teslakonflikten genom sympativarsel. Jag är inte medlem i något fack, men vill inte stöta mig med kollegorna som är det. Samtidigt vill jag vara lojal mot min arbetsgivare. Vilka arbetsrättsliga regler behöver jag känna till för att navigera säkert genom det här och inte bryta mot vare sig god sed, lagar eller anställningsavtalet?
Kan vi säga upp en mamma till en gängkriminell? En medarbetare i vår butik är mamma till en gängkriminell. Det finns en hotbild mot henne och de andra anställda känner till situationen. Medarbetaren gör ett bra jobb men under omständigheterna kan vi inte ha kvar henne. Vad säger arbetsrätten, kan vi säga upp personen i och med att hotbilden påverkar arbetsmiljön negativt för alla?
Måste jag vara med som reklampelare? Min arbetsgivare vill lägga ut en bild på företagets webbplats i marknadsföringssyfte. Jag och några andra kolleger är med på bilden. Arbetsgivaren ber nu om mitt medgivande. Jag har ingen lust att vara med på bilden, men känner press att säga ja. Vad gäller?
Kan jag tvinga medarbetare att ha kameran påslagen? Jag är ny enhetschef på en myndighet där många jobbar på distans så vi har ofta teamsmöten med enhetens tio personer. Jag tycker dock att det är svårt att leda mötena då några av medarbetarna ofta har kameran avstängd. Jag har försökt att prata om detta men får till svar att de vill kunna ha kameran avstängd av olika anledningar. Kan jag kräva att alla ska ha kameran på?
Måste jag åka Vasaloppet i tjänsten? Har nyligen börjat som administratör på ett företag som har en ”hälsosam image”. Jag såg tyvärr först efter att jag skrivit på anställningsavtalet att det står att ”alla anställda ska åka Vasaloppet”. Jag är extremt ointresserad av sport i allmänhet och skidåkning i synnerhet. Kan man verkligen ha sånt trams i ett anställningsavtal?
Gravid under provanställning – hur starkt är mitt anställningsskydd? EXPERTERNA. Jag är provanställd i ytterligare fem månader och har blivit gravid. Nu är jag orolig för hur min arbetsgivare ska reagera. Måste jag berätta om graviditeten, i så fall när och vilket skydd har min anställning?
Vad händer med jobbet om jag blir inkallad? Jag har en fast anställning på ett industriföretag med kollektivavtal. Vad händer med min anställning om jag blir inkallad till följd av en kris- eller krigssituation i Sverige. Kan jag förlora mitt jobb?
Kan jag stänga av en medarbetare? EXPERTERNA. Flera anställda klagar över dåligt beteende, gränsande till trakasserier, från en medarbetare. Men när jag försöker prata med honom säger han att det är de andra medarbetarna som ljuger. Kan jag stänga av personen under en kortare period för att försöka komma till rätta med problemen?
Kan min arbetsgivare tvinga mig att jobba hemma? EXPERTERNA. Jag jobbar på ett mindre IT-bolag. Vi var beredda på att återvända till kontoret under hösten men arbetsgivaren har sagt upp lokalerna och kräver att alla jobbar hemifrån eller hos kund. Kan företaget göra så?
Kan jag säga upp mig från sommarjobbet? EXPERTFRÅGA. Jag är student och har tidigt i år skrivit på avtal om sommarjobb från början av juni till slutet av augusti. Nu ångrar jag mig. Men arbetsgivaren säger att jag inte kan häva kontraktet, utan måste jobba hela den avtalade perioden, annars blir jag skyldig företaget pengar. Stämmer det verkligen?