nyheter

Industrifacken slutgiltigt enade inför avtal25

Ordförandena i Facken inom industrin presenterade sin avtalsplattform inför avtalsrörelsen 2025.

Facken inom industrin har formellt antagit det gemensamma lönekravet på 4,2 procent. Kravet överlämnas till arbetsgivarna den 19 december.

Publicerad Senast uppdaterad

Industrifacken

Facken inom industrin är:

IF Metall, GS-Facket, Lismedelsarbetareförbundet, Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Idag stod det klart att alla de fem fackförbunden inom Industriavtalet har antagit det förslag till avtalspolitisk plattform som presenterades den 4 november.

Plattformens första och främsta krav är löneökningar på 4,2 procent på ett år. Facken kräver också fortsatta avsättningar till arbetstidsförkortning.

Vidare yrkar facken om övertidskompensation för deltidsanställda då flera EU-domar indikerat särbehandling av deltidsanställda.  En annan anpassning till rättsläget, så som Facken inom industrin bedömer det, gäller rätten till betald huvudsemester. Danmark har fått en EU-dom emot sig på området.

– Vårt förslag till lösning är att det ska finnas en rätt till förskottssemester för var och en i våra avtal. Då gör vi bedömningen att vi uppfyller EU-rätten avtalsvägen, sade Unionens förbundsordförande Peter Hellberg på presskonferensen 4 november.

Åtta på arbetsgivarsidan

Arbetsgivarorganisationerna som tecknat Industriavtalet är:

Grafiska Företagen, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, Gröna Arbetsgivare, Teknikföretagen, TEKO samt TMF – Trä- och möbelföretagen

De fem fackförbunden arbetar nu vidare med mera specifika krav för vart ett av sina branschavtal, det är ett 50-tal totalt sett. Torsdagen den 19 december växlar man sedan krav med industrins arbetsgivare. Tidpunkten styrs av Industriavtalet och avtalens uppsägningstid på tre månader.

Dagen för yrkandeväxling är en dag präglad av många möten. På arbetsgivarsidan finns åtta avtalstecknande organisationer. På arbetstagarsidan finns alltså fem. Alla har inte avtal med alla, men samtliga parkonstellationer som tecknar åtminstone något avtal träffas den 19 december för ett fysiskt möte, antingen i Teknikföretagens hus eller i Näringslivets hus, båda på Storgatan i Stockholm.

Av gammal hävd är det arbetsgivarorganisationerna som står värd för yrkandeväxlingen. Det betyder att de fackliga organisationernas representanter tar sig till Storgatan. Traditionen kommer sig av att det historiskt har varit arbetstagarorganisationerna som har framfört krav. Men numera har även arbetsgivarna en del yrkanden redo att överlämna innan jul.

Normalt har dock arbetsgivarna inget motyrkande avseende löneutrymmet i ett så här tidigt skede. Men förra gången, i december 2022, överraskade Teknikarbetsgivarna genom att lägga ett motyrkande genast.

Lag&Avtal har bevakat de senaste tio märkessättande avtalsrörelserna med ett särskilt nyhetsbrev. Det är i brevet "Senaste nytt från avtalsrörelsen" du som läsare får den mest närgångna bevakningen. Teckna prenumeration här!

Läs mer: