Trots strippfack och avtal består nattarbetsförbudet

Nattklubben Club Heartbeat försökte kringgå Arbetsmiljöverkets nattarbetsförbud genom kollektivavtal med ett litet företagslokalt fackförbund. Men det godtar inte förvaltningsrätten.
Striden om det det ska vara tillåtet med nattarbete på några strippklubbar har nu efter flera turer avgjorts i domstol. Bakgrunden är att Arbetsmiljöverket efter inspektioner har förbjudit strippklubbar att bedriva nattarbete. Strippklubbarna har svarat med att de tecknat kollektivavtal med det relativt nybildade fackförbundet Sokaf, Scen och kulturarbetarnas förbund. Strippklubbarna skulle med det kollektivavtalet få undantag från förbudet om nattarbete.
Men Arbetsmiljöverket beslutade i juni förra året ändå om förbud mot nattarbete på strippklubben Club Heartbeat i Stockholm och hänvisade till att arbetsgivarens avtal med Sokaf inte medgav ett undantag. Detta eftersom fackförbundet inte är en central organisation (se faktaruta).
Arbetsmiljöverket har försökt utreda om Sokaf är ett så kallat gult fackförbund, alltså som styrs av arbetsgivaren, men har inte hittat belägg för detta.
Flirt Fashion AB som driver Club Heartbeat överklagade Arbetsmiljöverkets beslut till Förvaltningsrätten i Växjö, som nu kommit med sin dom.
Argument i rätten
Flirt Fashion: Den aktuella verksamheten omfattas av direktundantaget från förbudet mot nattarbete. Bolaget har även tecknat ett giltigt kollektivavtal med Sokaf. Därmed finns inte något för Arbetsmiljöverket att ta ställning till då bestämmelsen i arbetstidslagen ska förstås som att det räcker med att arbetsgivaren har tecknat ett kollektivavtal för att avtalets bestämmelser om arbetstid ska gälla. Arbetsmiljöverkets beslut strider mot föreningsfriheten såsom den kommer till uttryck i den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna (EKMR) och ILO konventionerna, särskilt konventionerna 87, 98, 155 och 187.
Arbetsmiljöverket: Vidhåller sitt beslut. Sokaf utgör inte en sådan arbetstagarorganisation som har möjlighet att genom kollektivavtal göra undantag från arbetstidslagen. Bolagets verksamhet omfattas inte av direktundantaget från förbudet mot nattarbete. Förvaltningsrätten i Stockholm har tidigare prövat om liknande verksamhet omfattas av direktundantaget och då funnit att så inte är fallet.
Förvaltningsrätten: Sokaf grundades 2022 och har i nuläget 48 medlemmar, att jämföra med fackförbundet Scen och film som har över 6 000 medlemmar. Det kan därmed inte anses visat att Sokaf nått sådan organisatorisk stabilitet och företräder ett mera betydande antal arbetstagare att organisationen kan ses som en central arbetstagarorganisation som anges i arbetstidslagen. Det aktuella kollektivavtalet tecknades helt kort efter det att Sokaf bildats. Att bolaget ingått kollektivavtal med Sokaf innebär därmed som utgångspunkt inte att bolaget kan göra avsteg från arbetstidslagens regler avseende nattarbete.
Arbetsmiljöverkets beslut utgör inte ett ingrepp i arbetstagarnas rätt att fritt organisera sig eller att bilda fackförening. Att en nybildad fackförening inte omedelbart kan ses som en central arbetstagarorganisation förändrar inte denna bedömning.
Bolaget har anfört att vare sig arbetsgivarorganisationer eller andra fackförbund velat teckna avtal med dem. Detta utgör inte något hinder för att tillämpa arbetstidslagens bestämmelser fullt ut. Lagstiftaren har uttryckligen förutsatt att en sådan situation kan inträffa och angett att Arbetsmiljöverket då kan meddela dispens från förbudet mot nattarbete.
Sammantaget menar förvaltningsrätten att Bolaget inte omfattas av något av undantagen mot nattarbete. Därmed har Arbetsmiljöverket haft grund för att förelägga bolaget att upphöra med nattarbetet. Arbetsmiljöverket har också haft rätt att förena förbudet med ett vite.
Domslut: Överklagandet avslås.