nyheter

Arbetsgivarverket: Även offentliganställda bör kunna drogtestas

Den offentliga sektorns arbetsgivare kan behöva möjligheten att drogtesta anställda, säger Arbetsgivarverkets chefsjurist Hanna Schmidt.

Är det rimligt att den offentliga sektorns arbetsgivare inte kan drogtesta anställda på samma sätt som i privat sektor? Frågan bör utredas, anser SKR och Arbetsgivarverket.

Publicerad Senast uppdaterad

Drogtester okej i privat sektor

Sedan 25 år tillbaka gäller en praxis kring drogtester som Arbetsdomstolen har etablerat. Arbetsgivare kan luta sig mot sin arbetsledningsrätt och har rätt att drogtesta sina arbetstagare under vissa förutsättningar:

  • Om det vore farligt eller olagligt att utföra arbetsuppgifterna under drogpåverkan (AD 1991 nr 45 om ställningsbyggare och AD 2009 nr 36 om sopbilsförare).
  • Om verksamheten är särskilt säkerhetskänslig (AD 1998 nr 97 om en städerska på ett kärnkraftverk).
  • Om arbetsgivaren på grund av verksamhetens särskilda karaktär måste kunna bevisa arbetstagarnas drogfrihet (AD 2001 nr 3 om en skolvärd som skulle verka för elevers drogfrihet).

SKR och Arbetsgivarverket vill att regeringen utreder hur det ska vara möjligt för arbetsgivare i statlig och kommunal sektor att drogtesta sina anställda.

I privat sektor tillämpas redan olika upplägg för drogtestning av anställda sedan 30 år tillbaka eller mer. Det kan handla om slumpvisa tester eller vid misstanke. Men inom offentlig sektor lägger regeringsformen hinder i vägen genom skyddet mot påtvingat kroppsligt ingrepp.

Myndigheter inom staten samt kommuner och regioner kan dock behöva drogtester, argumenterar SKR och Arbetsgivarverket. Allt tyder på att missbruket av narkotika breder ut sig. Andelen positiva provsvar av urinprov från arbetslivet har mer än fördubblats sedan 1990-talet. Då var 2,5 procent av provsvaren positiva. Numera är det mer än 5 procent.

I en sådan utveckling framstår det som konstigt att lagstiftaren gör skillnad på hur man kan agera som privat arbetsgivare jämfört med vilket handlingsutrymme den offentliga sektorns arbetsgivare har, enligt Arbetsgivarverkets chefsjurist Hanna Schmidt.

– Det finns ett behov hos våra medlemmar, myndigheterna inom staten. Det här är en viktig fråga för dem.

Det är inga konkreta fall som ligger bakom. Snarare vill myndigheterna kunna säkerställa att medborgarnas tillit till de offentliga verksamheterna inte naggas i kanten. Kriminella ska inte kunna nästla sig in i offentlig sektor. Arbetsmiljön ska kunna säkerställas.

– Det handlar mycket om förtroende för verksamheterna, om kvaliteten på statens tjänster, men också om säkerheten på arbetsplatserna kollegor emellan.

Däremot har frågan om arbetsgivarens rehabiliteringsansvar inte utvecklats i hemställan.

– Vår uppfattning är att arbetsgivaren inte har ett rehabiliteringsansvar när det handlar om missbruk av illegala substanser. Vi menar att bruk av illegala droger inte är förenligt med arbete.

Hanna Schmidt säger att frågan om drogtester behöver balansera mellan arbetstagarens behov av integritet och verksamheternas behov av säkerhet.

– Regeringsformen är inriktad på relationen mellan det allmänna och medborgarna. Vår hemställan gäller ett smalare område, nämligen det allmänna i förhållande till sina anställda. I relationen arbetsgivare-arbetstagare kanske det faktiskt finns anledning att göra vissa avsteg från skyddet av integriteten.

Skrivelsen till regeringen gäller möjligheten att drogtesta alla kategorier av anställda, säger hon, inte enbart vissa yrken eller vissa myndigheter.

– Vi ser ett behov av att möjligheten ska finnas brett. Men vi tänker oss att man måste ha goda skäl för att gå vidare och göra de här testerna. Det måste ske en noggrann avvägning i varje individuellt ärende att man har fog som arbetsgivare för den här begäran att genomföra drogtest.

Skrivelsen till regeringen handlar om en regelrätt statlig offentlig utredning. Om utredningen ger tummen upp skulle en reglering lämpligen kunna placeras i Lagen om offentlig anställning.

– Vi vill inte ha mer än privat sektor, vi vill bara ha möjligheten på samma sätt.

Regeringen har ännu inte svarat på hemställan från SKR och Arbetsgivarverket.

Fackförbundet ST, som är störst i förhandlingsorganisation OFR /S, P, O har ännu inte analyserat klart arbetsgivarnas dokument.

”Man måste nogsamt balansera den personliga integriteten, som inskränks av drogtester, mot behovet av att genomföra dem. En sådan inskränkning kan vi bara acceptera i vissa fall” kommenterar STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar skriftligen. 

Läs mer: