Nyheter

Unga lämnar arbetsmarknaden i coronakrisens spår

Samtidigt som arbetslösheten har stigit till 7,9 procent minskar arbetskraften och det är framför allt unga som flyr arbetsmarknaden, visar SCB:s statistik.

Publicerad

Arbetslösheten skjuter i höjden och var i april 7,9 procent, enligt SCBs arbetskraftsundersökningar, AKU, som publicerades idag. Men ökningen av antalet arbetslösa är inte lika stort som minskningen av antalet sysselsatta.

Redan förra månaden uppmärksammade SCB att arbetskraften minskade kraftigt och det var till allra största delen ungdomar upp till 24 år som lämnade arbetsmarknaden när mer än 75 000 personer försvann.

Grupp unga upp till 24 år är till exempel överrepresenterade bland de tidsbegränsat anställda i hårt coronadrabbade branscher som hotell- och restaurang.

En väldigt stor andel av ungdomarna i AKU är studerande som jobbar vid sidan av pluggandet. För att registreras som sysselsatt ska man ha arbetat minst en timme i den undersökta veckan.

I april var 449 000 personer arbetslösa och av dem var 110 000 heltidsstuderande i åldern upp till 24 år. Även den som studerar kan räknas som arbetslös under förutsättning att individen söker ett arbete och kan ta ett arbete.

Det är första gången på över tio år som arbetskraften har minskat. Förra gången skedde det i spåret av finanskrisen.

– Det är väldigt ovanligt och det var länge sedan det hände sist. Dessutom ser vi denna månad att antalet latent arbetssökande ökar, vilket är den grupp som inte aktivt söker ett jobb, men är arbetslösa och inte har ett arbete, säger Li Parrilla Stoorhöök, på SCB.

Dagens siffror från SCB visar att antalet sysselsatta har minskat med 99 000 och är 5 005 000 i april. Antalet arbetslösa ökade med 80 000 personer och antalet arbetade timmar minskade med över 11 procent.

Coronakrisen sätter också kraftiga spår i Arbetsförmedlingens statistik. Även om antalet ungdomar minskar i arbetskraften ökar antalet som skriver in sig hos arbetsförmedlingen. I mitten av maj var de unga arbetssökande över 58 000, vilket är en ökning med 18 000 jämfört med ett år tidigare.

I dag rapporterade Arbetsförmedlingen också nya varsel, som är fortsatt höga i coronakrisens spår. I förra veckan varslades mer än 2 400 personer om uppsägning. Det är färre än i månadsskiftet mars/april då upp till 18 000 personer varslades per vecka.

– Sedan dess har varslen planat ut även om de är fortsatt höga, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.