Nyheter

Trygghetsrådet: ”Låt kollegan utveckla dig”

”Du kan vara säker på att 99 procent av arbetsmarknaden finns utanför ditt kontor Det är inte bara Jonssons plåt som gäller längre”, säger Lennart Hedström, vd för Trygghetsrådet. Foto: Jörgen Appelgren

Släng kurskatalogen, med den kommer du inte långt. Nu gäller det att göra en egen analys av hur du står dig på arbetsmarknaden. Och vad arbetsgivare efterfrågar just nu. – Kurser är inte längre lösningen på vardagslärandet, säger Lennart Hedström, vd för Trygghetsrådet.

Publicerad

Trygghetsrådets vd Lennart Hedström har hunnit sitta på sin nuvarande post i nio månader. Dessförinnan har han arbetat med hr-frågor inom stora bolag som Telia, Posten, Pfizer och Swedbank. Redan när han började arbeta på Telia i slutet av 1980-talet talades det om vikten av kompetensutveckling.

– Min bild är att vi för precis samma resonemang fortfarande. Men om jag jämför med hur det var för 28 år sedan på Telia så åkte personalen då på långa kurser. Det var inte ovanligt att personalen kunde vara borta från jobbet i upp till fyra veckor. I dag finns det inte på kartan att någon kan vara borta så lång tid.

På dagens arbetsplatser är det snarare principen 70-20-10 som gäller.

– Med den förändringstakt vi har får medarbetarna 70 procent av sin utveckling på jobbet och 20 procent genom att ha en mentor, coach eller av att jobba i olika projekt. Bara de sista tio procenten är klassiska kurser.

Lennart Hedström menar att de anställda måste anpassa sig efter förändringar i kundbehov, förväntningar och liknande. Det är därför så mycket som 70 procent av en medarbetares utveckling finns i vardagen, på det ordinarie jobbet. Ensam är inte längre stark. Nu krävs i stället samarbete, att kolleger ständigt nyttjar varandras kunskaper, kompetenser och nätverk.

– Förr tänkte många snarare att kunskap är makt och om jag tjuvhåller på min kunskap har jag en fördel. I dag kan du sitta där och vara expert på något visst område eller system, men om det inte längre efterfrågas spelar inte den kunskapen någon roll.

Varje år kommer mellan 10 000 och 20 000 privatanställda tjänstemän till Trygghetsrådet för att få hjälp med att komma vidare efter att de har sagts upp från olika företag.

Hos Trygghetsrådet får du bland annat göra en nulägesanalys av dina förmågor och kompetenser, identifiera din arbetsmarknad och fila på din cv och Linkedinprofil. Olika gruppaktiviteter där den som blivit av med sitt gamla jobb till exempel får träna på anställningsintervjuer erbjuds också.

– Om någon utbildning saknas kan vi vara med och finansiera den, säger Lennart Hedström.

Han menar att mycket av det Trygg­hetsrådet gör egentligen skulle kunna utföras ute på arbetsplatserna, innan det gått så långt som till uppsägningar.

– Jag tänker på den klassiska kommentaren när finansdirektören säger till vd:n, ”Det värsta som kan hända om vi investerar i våra medarbetares utveckling är att de lämnar oss.” Då säger vd:n, ”Nej det är värre om vi inte utvecklar medarbetarna och de stannar kvar hos oss.”

Lennart Hedström funderar ofta på varför företag är beredda att lägga både en och två årslöner på att avveckla personer, men inte har lika lätt att lägga pengar på löpande kompetensutveckling.

Ett annat problem som Lennart Hedström ser är att alltför många medarbetare sitter och håller sig i sargen utan att någonsin våga släppa taget.

– Vi har en väldigt låg rörlighet på svensk arbetsmarknad. Det tror jag är en av svagheterna, att svensken i gemen är lite för försiktig. Men nio av tio som kommer till oss hittar en ny lösning. Det är jättefina siffror och visar att om du själv har viljan och ambitionen så hittar du ett nytt jobb, säger han.

Det gäller oavsett ålder, visar Trygghetsrådets statistik.

Lennart Hedström nämner Ericssons senaste stora nedskärning i Sverige som exempel. Av 1 800 uppsagda har 660 redan hittat en ny syssel­sättning. Majoriteten av dem har fått lika eller högre lön än de hade innan.

Så gör du för att kompetensutveckla medarbetarna

Utvecklas på arbetet, 70 %

Lära andra, skuggning/shadowing, reflektion, utvecklande uppdrag, rotation, sociala medier, fallstudie/case

Utvecklas genom andra, 20 %

Mentorskap, med­lyssning, coaching, feedback, nätverk, samtalspartner, arbets­möten

Utvecklas genom träning: 10 %

Utbildningar, kurser

Källa: Trygghetsrådet

Gör så här för att kom­pe­tens­utveckla din personal direkt på arbetsplatsen:

– Visa att du värnar om medarbetarnas utveckling. Om det saknas pengar till kompetens­utveckling, så börja med att ge feedback på medarbetarnas prestationer och beteenden. Personer som känner sig sedda och har en chef som tror på dem tar mer initiativ och blir mer aktiva och intresserade, säger Lennart Hedström, vd på Trygghetsrådet.

Gör en kvalificerad gissning om vad som kommer att hända i din bransch och på marknaden i framtiden. Prata sedan utveckling med medarbetarna för att öka deras motivation och ansvarstagande för detta.

Skapa möjligheter för att medarbetarna ska kunna ta del av varandras kunskaper på jobbet.

Källa: Lennart Hedström, vd Trygghetsrådet