Nyheter

Telebolaget ställs inför rätta för självmorden

Personal och anhöriga till anställda på France Télécom demonstrerade 2009 utanför företagets kontor i Marseille efter att många medarbetare begått självmord. Nu nio år senare ställs bolaget inför rätta för arbetsmiljöbrott. Foto: AP Photo / Claude Paris

Arbetsmiljö. För första gången någonsin kommer ett stort företag i Frankrike att ställas inför rätta anklagat för organiserad mobbning. Ett sextiotal personer tog livet av sig när France Télécom försökte pressa tiotusentals anställda till att säga upp sig.

Publicerad

En person kastade sig ut genom ett fönster. En annan tände eld på sig själv utanför en kontorsbyggnad. En tredje talade om ”skräckvälde-styre” i sitt avskedsbrev. Totalt ska ett sextiotal anställda hos France Télécom ha tagit livet av sig mellan 2006 och 2009. Nu har en fransk domare meddelat att både företaget och flera före detta direktörer ska ställas inför rätta anklagade för ”moraliska trakasserier”.

I slutet av 2006 samlades 200 chefer hos France Télécom till ett möte i Paris. Den dåvarande vd:n Didie­r Lombard sa att man måste göra sig av med 22 000 personer, men utan regelrätta uppsägningar. Anställda skulle pressas till att självmant lämna sina jobb.

Vd:n sa att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”.

Talet är inspelat på band.

– Det finns en rad dokument som bevisar att företagsledningen förde en medveten politik, som gick ut på att behandla personalen illa, säger Michel Ledoux.

Han är advokat och företräder två familjer vars släktingar tog livet av sig. En av dem var en ung man, som hängde sig i garaget i en kabel från France Télécom, iklädd sin professionella jacka. Året innan hade han omplacerats mot sin vilja, och sa att han blev utskälld och förolämpad.

Michel Ledoux anser att självmordsfallen hos den franska teleoperatören redan har inneburit förändringar.

– I dag vet arbetsgivare att de tar en risk om de inte är försiktiga vid omorganiseringar.

Han hoppas att rättegången gör att medvetenheten om problemet med psykisk ohälsa ökar ännu mer.

En av de fackrepresentanter, som var aktiva under de svarta åren, var Patrick Ackermann i SUD-PTT. Han var med om att skapa ett stressobservatorium för att kartlägga självmorden.

– Jag är väldigt nöjd över att det blir en rättegång. Men det är synd att det har tagit så lång tid.

Patrick Ackermann hade också hoppats att historien med France Télécom hade lett till en betydligt hård­are lagstiftning inom området psykisk ohälsa.

France Télécom heter numera Orange. Företagets advokater har inte svarat på Lag & Avtals förfrågan om en kommentar. En av Didier Lombards advokater meddelar att han inte uttalar sig i ärendet före rättegången.

Företagsledningen har tidigt försvarat sig med att konkurrensen på telekommunikationsmarknaden var stenhård under den aktuella perioden.

France Télécom/Orange

2004 blev franska staten minoritetsägare i det tidigare helstatliga France Télécom.

2006 till 2008 genomfördes planen Next.

22 000 anställda skulle sluta genom ”frivilliga avgångar”, och 10 000 personer skulle omplaceras.

I september 2009 polisanmälde fackförbundet SUD-PTT före­taget.

Planen hade lett till att ett sextiotal personer tagit livet av sig under tre års tid, enligt fackförbunden. Flera av självmorden ägde rum i France Télécoms lokaler.

Yrkesinspektionen bedömde att arbets­givaren tillämpade brutala styrmetoder.

En juridisk undersökning, som påbörjades 2010, avslutades nyligen.

Både företaget, som i dag heter Orange, och sju personer i den då­varande ledningen kommer att ställas inför rätta för ”harcelement moral” alltså moraliska trakasserier. Rättegången äger rum under 2019 eller 2020.

”Harcelement moral” innebär att en person har utsatts för en serie trakasserier. Förövaren kan straffas med två års fängelse och omkring 300 000 svenska kronor i böter. Därutöver kan offret tilldömas skadestånd.