Nyheter
Svensk oro för minimilöner i EU
Ingen fara för den svenska modellen, bedyrar EU-kommissionen. Ändå är den svenska oron stor när planerna för en obligatorisk minimilön nu börjar ta form.
(Updaterad) Idén om en minimilön har ingått i löftena från nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen ända sedan hon valdes i somras.
Ett första steg tas i Strasbourg i eftermiddag då hennes arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit formellt drar igång en första "konsultation" med arbetsmarknadens parter. Processen går sedan vidare med ytterligare samtal under våren innan ett färdigt förslag läggs fram.
Lagstadgade minimilöner finns redan i merparten av EU:s medlemsländer, men enligt olika principer och med stora skillnader sinsemellan.
Enligt det som läckt ut på förhand väntas Schmit nu mana till en lösning där varje lands minimilön ska sättas till 60 procent av landets medianinkomst.
Norden tvekar
I Sverige är dock skepsisen stor. LO och Svenskt Näringsliv har gemensamt varnat för planerna och ser dem som ett hot mot den "svenska modellen", där lönesättningen sker efter förhandlingar mellan fack och näringsliv.
Schmit har visserligen bedyrat att man inte vill "förstöra, försvaga eller förändra" hur lönesättningen fungerar i Norden.
Fast det räcker inte.
– Jag litar ju på Nicholas Schmits intentioner att han inte vill äventyra de nordiska arbetsmarknadsmodellerna, men så länge som det verkar att man vill presentera ett direktiv så har vi ett problem. Då finns det anledning till oro, säger svenska EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S).
"Byxorna nere"
Även kollegan Tomas Tobé (M) tillhör tvivlarna och oroar sig för att eventuella nordiska undantag inte skulle hålla i en domstolsbehandling. Han anklagar den svenska regeringen för att ha krattat manegen för förslaget, via toppmötet om sociala frågor i Göteborg hösten 2017.
– Socialdemokraterna och Stefan Löfven är de som öppnade Pandoras ask med att ta fram den "sociala pelaren". Nu står man med byxorna neddragna och ser hur lagstiftning kommer på europeisk nivå, trots att man har lovat att så inte skulle ske, säger Tomas Tobé.
Johan Danielsson hoppas i sin tur att kommissionen till sist ändrar sig om hur man rent tekniskt lägger fram sitt förslag.
– Vi skulle hellre vilja att man på minimilönområdet kunde presentera en rekommendation i stället. Och sedan kompletterade med andra typer av initiativ för att stärka de fackliga organisationerna för att stärka arbetstagarna och på det sättet höja lönenivåerna, säger Johan Danielsson i Strasbourg.