Nyheter

Nye ordföranden lämnar inte Dramatens scen

Simon Norrthon har fått en ny stor roll – men denna gång utanför scenen. Foto: Henrik Montgomery/TT

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Simon Norrthon är ny ordförande för Teaterförbundet. När Lag & Avtal når honom repeterar han på Dramaten. – Jag tycker att det är viktigt med yrkeskopplingen och närheten till medlemmarna, säger han och ber att få återkomma dagen därpå när han är ledig.

Publicerad

Han efterträder Anna Carlson, som suttit i tolv år, och dessför­innan styrde Tomas Bolme i 27 år. Erland Josephson och Jan-Olof Strandberg är andra kända tidigare företrädare för det anrika förbundet. Men Simon Norrthon är ingen duvunge med sina 16 år i förbundsstyrelsen.

– Jag har alltid velat vara med och bestämma. Jag har svårt för orättvisor och tror att enskilda individer får det bättre om man jobbar för kollektivet.

Nämn några viktiga frågor som du kommer att driva.

– Konstnärslönerna har halkat efter rejält de senaste tio åren jämfört med andra gruppers löne­utveckling. Sedan måste anställningsvillkoren bli bättre för konstnärlig personal. Utvecklingen av trygghetssystemen och försäkringsvillkoren för frilansare och personal med korta kontrakt har inte hängt med, trots att arbetsgivarna mer och mer tillämpar sådana anställningsformer.

Film och tv blir en allt viktigare sysselsättning för medlemmarna. Med Netflix och andra globala streamingtjänster har en ny sorts arbetsmarknad uppstått. Vad innebär det för er?

– I Sverige får skådespelarna del av upphovsrätts­ersättningen såsom utövare, men de internationella producenterna betalar ofta ut en engångssumma i stället för att få använda rättigheterna hur mycket som helst. Film och tv är en väldigt spretig marknad som ofta rör sig mellan olika avtalsområden och där inte alla aktörer är lika seriösa.

Under hösten drogs skådespelarna in i metoo-kampanjen med besked. Deras upprop blev mest uppmärksammat av alla. En undersökning som förbundet genomförde tillsammans med arbetsgivarna på scenområdet i vintras visade att 8 procent av de kvinnliga scenarbetarna hade blivit utsatta för sexuella trakasserier det senaste året, jämfört med 5 procent när kvinnor i allmänhet tillfrågats. Varför är det så?

– Skådespelarna hamnade nog i centrum för att de var namnkunniga. Sedan tror jag vi är mer utsatta än andra. Man kunde i undersökningen tydligt koppla osäkra anställningsvillkor till en ökad risk för att bli utsatt. Men alla branscher är på tårna för att skapa en bättre arbetsmiljö i dag. För våra medlemmar är det här är en väldigt viktig fråga, säger Simon Norrthon.

Karriär

1992

Gick ut Teaterhögskolan.

1993

Skådespelare Unga Klara.

2003

Skådespelare Dramaten.

2011

Prefekt för Stockholms Dramatiska högskola.

2018

Ordförande i Teater­förbundet sedan i juni.