Nyheter
Löfven försöker rädda sin minister
Vänsterpartiet väntas i dag ge besked om misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). – Jag vet inte vad beskedet blir, säger hon.
I går kväll uppgav V:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati för DN att hotet kvarstår.
– Vi har inte ändrat oss, sade han till tidningen då.
Men frågan ligger nu på partiledarnivå och ett besked väntas under dagen. Enligt en regeringskälla har det förts samtal med V på olika nivåer, men att det för regeringen fortfarande är oklart vad V kommer att göra med sitt hot.
Regeringen anser sig ha svarat på fyra av V:s fem krav. Om V nu ändå beslutar sig för att gå vidare med misstroendehotet "är läget mycket allvarligt", enligt regeringskällan, som understryker att det blir svårt att regera ett land om V hotar med misstroende mot ministrar vars politik man inte gillar.
Vänsterpartiet ställde den 21 november fem krav på regeringen när det gäller den pågående reformen av Arbetsförmedlingen, AF. Om inte de uppfylldes inom två veckor hotade V med att begära en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
– Jag tycker att jag svarat på Vänsterpartiets punkter, säger hon.
– Men kanske inte exakt så som Vänsterpartiet ville att jag skulle svara.
Nordmark tycker att det vore märkligt om partiet i detta läge gick vidare med sitt misstroendehot och uppger att hon gav V en fördjupad information om regeringens åtgärder i förra veckan.
En misstroendeförklaring skulle kunna gå igenom riksdagen med stöd av M, KD och SD. Statsminister Stefan Löfven har kallat V:s agerande för "hårresande".
Moderaterna väntar fortsatt med att ge besked om huruvida de tänker stödja ett eventuellt misstroende mot Nordmark.
Partiets ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Mats Green, uppger att M är kritiskt mot den inriktning av AF-reformen som slås fast i januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L.
Green tycker inte att de privata aktörernas deltagande i insatserna för stöd och matchning ska bygga på lagen om valfrihet.
– Vem som helst ska inte kunna bli arbetsförmedlare, säger han.
Fem krav
Green anser att Eva Nordmark har gett olika besked om reformen minst fyra gånger den senaste veckan. Det är inte förtroendeingivande, tycker han.
Vänsterpartiets första krav för att dra tillbaka misstroendehotet är att regeringen slopar villkoret att ett nytt system för fristående aktörer måste vara baserat på lagen om valfrihet, LOV.
Det andra kravet är att AF ska finnas i hela landet.
Det tredje är att AF ska få mer pengar till reformen.
Det fjärde kravet är att regeringen innan reformen fortsätter ska presentera en ekonomiskt och tidsmässigt exakt plan för AF:s kontorsnedläggningar.
Det femte är att stöd för funktionsnedsatta säkras.
Regeringens svar
Regeringen uppgav i förra veckan att den i kommande regleringsbrev ska be Arbetsförmedlingen att hejda sig lite vad gäller den pågående avvecklingen av 132 kontor och att myndighetens lokala närvaro ska stärkas.
Hur många kontor som skulle kunna räddas ville dock inte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark gå in på. Den stora omgörningen av AF stoppas inte heller.
Regeringen gav också AF klartecken för att föra över 900 miljoner kronor i oanvända medel från i år till nästa år.
Dessutom ska regeringen ge riksdagspartierna ökad insyn i genomförandet av reformen genom att bjuda in dem till en arbetsgrupp.