Nyheter

”Invandringen av stor betydelse för svenskt välstånd”

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl. Foto: Sören Andersson

Januaripartiernas besked om att tillsätta en utredning om arbetskraftsinvandring tas emot med glädje av LO. Även Svenskt Näringsliv välkomnar en utredning och betonar vikten av krafttag mot fusk.

Publicerad

LO har drivit på för nya regler för arbetskraftsinvandring sedan den nuvarande lagstiftningen infördes 2008. Att partierna nu svängt beror enligt ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på att det blivit dyrt.

– Det är många fler som kommer som anhöriga till arbetskraftsinvandrare än som anhöriga till asylsökande, och det är en enorm kostnad för det svenska samhället, säger han.

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl betonar att arbetskraftsinvandringen snarare är en tillgång för Sverige.

– Därför är det viktigt att januaripartierna tydligt markerar att arbetskraftsinvandringen är av stor betydelse för svenskt välstånd, säger han.

Direktiven inte offentliga

Direktiven till utredningen ska offentliggöras på torsdagen, men ett uppdrag kommer att bli att kartlägga missbruket av reglerna, och föreslå nödvändiga åtgärder.

– Det måste varit tufft för Stefan Löfven att få med sig MP, C och L i detta. Men det är ett stort steg i rätt riktning, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Mattias Dahl delar den bilden, och menar att det är viktigt att kartlägga hur stort problemet är.

– Det finns i dag inga tillförlitliga källor på hur utbrett det är, det behöver vi titta på. Vi välkomnar att man vill ta krafttag mot fusk och kriminalitet som drabbar hederliga företag, säger han.

Enligt LO är den viktigaste åtgärden för att stoppa fusket höjda lönekrav på den som vill ta hit en arbetskraftsinvandrare. I dag är gränsen 13 000 kronor i månaden.

– Det här leder till massor av fusk och att människor kommer hit och jobbar med ruttjänster med en timlön på 30–40 kronor – jobb som arbetslösa svenskar skulle kunna göra. Jag hade gärna sett en inkomstgräns på runt 30 000 kronor i månaden så att vi får hit utbildade experter vars kompetens vi behöver, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

För två dagar sedan lade Moderaterna fram flera förslag för att strama åt arbetskraftsinvandringen, bland annat ett höjt lönekrav och ökade möjligheter för olika myndigheter att komma åt varandras information.

– Det är viktigt att myndigheterna får bättre förutsättningar att komma åt fusket. Att exempelvis polisen har svårt att få tillgång till uppgifter från Skatteverket är ett problem idag, säger Mattias Dahl.