Nyheter

Guldklockan: Karl Pfeifer, chefsjurist på Arbetsgivarverket

Karl Pfeifer, chefsjurist på Arbetsgivarverket. Foto: Jörgen Appelgren

GULDKLOCKAN. Svenskarna uppmanas från politiskt håll att stanna kvar i arbetslivet allt längre. Är inte du en dålig förebild som går i pension endast 62 år gammal?

Publicerad

– Jag tror inte det. Jag kommer fortsätta vara aktiv, men inte på heltid. Jag ska fortsätta att hantera en domstolsprocess åt Arbetsgivarverket, och kommer också att ”vicka” där i sommar. Jag fortsätter även att under­visa på universitetet och sedan ska jag försöka ge mig på ett skrivuppdrag som är till nytta för den statliga sektorn; en kommentar till Loa, lagen om offentlig anställning.

– Jag tycker att det vore bra om fler hade möjlig­heten att kanske jobba på ett annat sätt när man börjar närma sig slutet av sitt arbetsliv. Det är kanske inte meningen att man ska vara chef och bita sig fast i det in i det sista när man känner att det finns andra krafter som är beredda att ta över.

Efter 20 år på Arbetsgivarverket, vad är du mest stolt över att ha uppnått där?

– Jag är stolt över att Arbetsgivarverket företräder staten som en väldigt bra arbetsgivarorganisation på om­rådet, alltså med råd och stöd på det rätts­liga området och också före­träder staten i domstolen.

Lite mer fritid kommer du ändå att få som pensionär?

– Ja, jag kommer att kunna ägna mig åt mina intressen. Jag kommer att köra mer motor­cykel, skåda lite mer fågel och kunna vara lite spontan runt det. Och sedan har jag små barnbarn som jag vill ägna lite mer tid åt.

Vad står det på ryggen på din bikerjacka, ”Labour Law”, eller?

– Jag har helt vanliga mc-kläder. Jag är rätt lågmäld när jag är ute och kör. Man är ju liksom inte farlig när man är ute och kör runt på en BMW, utom möj­ligen för sig själv. Men jag har gott sällskap. Anders Hult, fackförbundet ST:s förbundsjurist, har också tackats av. Han är också en inbiten mc-förare, så det kan hända att vi dyker upp tillsammans på vägarna.

Några intressanta mål i ad som Karl Pfeifer vill lyfta

* Dom nr 6/2003. Det var några omfattande mål om de statliga pensionsavtalen i början av 2000-talet. Där var det riksdagen som hade fattat beslut om ändringar i sättet att beräkna basbeloppet som ställde till det i avtalen.

* Dom nr 51/2001, special­kompetensmålet, där det handlade om att det var tillåtet att ta hänsyn till marknadskrafterna vid löne­sättning.

* Dom nr 62/2007, som handlade om domaren som gått på bordell och där AD slog fast vilka riktlinjer och krav man kan ställa på till exempel domare.