Nyheter
Fackklubben på Dramaten rasar mot ledningen
Föreställningar där mannen som dömts för misshandel av skådespelaren och sångerskan Josefin Nilsson medverkar har ställts in på Dramaten. Nu går Teaterförbundets lokalavdelning på Dramaten ut i ett pressmeddelande och kräver en tryggare arbetsmiljö på teatern.
Reaktionerna kommer några dagar efter att SVT publicerat en gripande dokumentär om Josefin Nilsson, som avled i februari 2016 till följd av förstorat hjärta, dåliga värden och missbedömd dos receptbelagd medicin. Dokumentären nämner inga namn men berättar om hur Josefin Nilsson utsattes för grov misshandel av sin partner på 1990-talet. Mannen har dömts i tingsrätten för att ha misshandlat Josefin Nilsson, men fick i hovrätten straffet sänkt till villkorlig dom. Dock har mannen i sociala medier pekats ut med namn.
I ett pressmeddelande beskriver Teaterförbundets lokalavdelning på Dramaten hur man sedan publiceringen av #tystnad tagning, #Metoobackstage arbetat med arbetsgivaren för att förbättra rutiner för anmälningar av sexuella trakasserier, våld, hot om våld, mobbning och alla former av kränkande särbehandling och diskriminering.
Avdelningen understryker att man tagit upp brister i organisationen och även kritiserat att personer som innebär ett arbetsmiljöproblem fått stort utrymme att verka. Personer som, enligt facket, har utsatt medarbetare vid teatern för kränkningar, hot och våld.
Teaterförbundets lokalavdelning kräver nu en tryggare arbetsmiljö på teatern.
"Alla policys och handlingsplaner är på plats. Vi kräver att arbetsgivaren genomför de förändringar som behövs för att skapa en säker och trygg arbetsmiljö på Dramaten".
På Instagram har skådespelerskan Julia Dufvenius, som är del av Dramatens fasta ensemble, publicerat ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind. Där skriver hon bland annat ”Vet att du träffade vår styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström igår”. Hoppas att Ulrika berättade om missförhållandena och tystnadskulturen på teatern. Hoppas hon berättade om oss som gått med ångest och rädsla. Om oss som gång på gång bett om hjälp och ignorerats”. ”Hoppas det framgick att teaterchefen möter upp jobbiga händelser med tystnad och frånvaro”. ”Hur extremt ointresserad teaterchefen är av jämställdhet och hur han systematiskt låtsas att han inte hört eller förstått situationer som är uppenbara”.
Dramatenchefen Eirik Stubø, säger till TT att nolltollerans mot trakasserier är det som fortfarande gäller.
”Dramaten har definitivt nolltolerans mot alla former av trakasserier. Det är grundläggande i vår etikpolicy och vi har gjort ett gediget arbete efter #tystnadtagning och metoo, säger han och pratar om att det skett en "betydande och drastisk" förändring av arbetsmiljön.
”Det är en annan kultur här än vad det var för några decennier sedan” säger han till TT.