Nyheter
Efter semestern: 6 tips för bättre vanor
Semesterns avlagringar ska bort. - Många gör misstaget att ta i för mycket. Sätt realistiska mål, säger professorn i arbetsfysiologi, läkaren Carl Johan Sundberg.
Hälsoeffekterna av en semester sitter bara i en till två veckor, extrakilona och slöheten desto längre. Gymmen svämmar över av ambitiösa återvändare som har avlagt löften om ett nytt och nyttigare liv.
- Tänk inte att du ska ändra livsföring helt och bli en bättre människa. Ta det lite pö om pö i stället. Var rimlig i din målbild, säger Carl Johan Sundberg, läkare och professor i arbetsfysiologi på Karolinska institutet och träningsexpert.
Det gäller framför allt att skaffa sig vanor, säger Carl Johan Sundberg. Den som inte går i gång på att lyfta hantlar på gymmet kanske kan trolla in motionen i vardagen. Cykla till och från jobbet, gå en bit i stället för att ta bussen.
- Fundera utifrån dina egna perspektiv och intresseområden. Gör även saker som är mer än att bara gå på gym, som ger en upplevelse utöver den fysiska aktiviteten. Själv ska jag just nu ut och paddla kanot tillsammans med några kompisar. Sedan ska vi käka middag och umgås.
Brittiska folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer för fysisk aktivitet på jobbet. Under sammanlagt minst två timmar om dagen, helst fyra, ska den arbetande befolkningen stå och gå.
Carl Johan Sundberg tycker att det låter väldigt mycket. Den svenska folkhälsomyndigheten kör med Världshälsoorganisationens rekommendation om minst 10 000 steg eller trettio aktiva minuter per dag.
Klia sig i huvudet eller vippa med foten räcker inte för att öka omsättningen av energi och mobilisera kroppen i stort.
- Ska kroppen märka att du gör något gäller det att få i gång pumpen, säger Carl Johan Sundberg.