Nyheter

Dramatisk ökning av försäkringsärenden

Robert Sjunnebo, LO-TCO Rättsskydd.
Lag & Avtal 12/2017.

AVSLAG. Under förra året ökade antalet försäkringsärenden hos LO-TCO Rättsskydd med 76 procent. Ökningen fortsätter, säger Robert Sjunnebo.– Vi har svårt att rigga vår organisation för sådana här stora förändringar.

Publicerad

Under 2017 kom 755 ärenden som rörde beslut från Försäkringskassan in till LO-TCO Rättsskydd. 2016 inkom 440 sådana ärenden. Avslag på sjukersättning och sjukpenning ökar mest.

– Det här är jättebekymmersamt. Det är inte så att lagen har ändrats mellan 2016 och 2017 utan det är Försäkringskassans tillämpning som blivit hårdare, säger Robert Sjunnebo, chef för försäkringsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd.

Hur fungerar det?

– Flera av våra 14 jurister på enheten har fler än 100 ärenden per person. Det är väldigt speciellt och vi har svårt att rigga vår organisation för sådana här stora förändringar.

Efter 180 dagar ska en sjukskriven arbetstagare prövas mot ett så kallat normalt förekommande arbete på hela arbetsmarknaden. Hur fungerar det i dag?

– Vi anser att Försäkringskassan använder regeln för att nå sitt mål om ett sjukpenningtal på 9,0 år 2020. Regeln används för att styra mängden avslag. Deras beskrivning av vad som är ett normalt förekommande arbete blir alltmer kreativ.

Hur ser avslagen ut?

– En vanlig beslutsmotivering är att: Du kan klara ett normalt förekommande arbete där du inte... och så räknar man upp vederbörandes alla bekymmer och besvär. Med den systematiken finns det ett annat arbete för alla. Folk förstår inte besluten.

Gäller avslagen någon särskild bransch?

– Nej, det kan vi inte säga. Vi ser en ökning på bred front.

Hur går det i den rättsliga prövningen?

– Det är ganska stor följsamhet gent­emot Försäkringskassans beslut i förvaltnings- och kammarrätterna. Vi är nöjda med att vi fått prövningstillstånd för två ärenden om normalt förekommande arbete i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, trots att det inte var så länge sedan, 2008, som ett sådant ärende prövades. Det tyder på ett missnöje med tillämpningen. Vår uppfattning är att om inte HFD gör något åt det här så måste politiken gripa in.

När prövas ärendena?

– Vi tror och hoppas att vi får en dom före sommaren.

Socialminister Annika Strandhäll vill se över begreppet ”normalt förekommande arbete”. Hur ser ni på det?

– Vi är försiktigt positiva och väntar på direktiven.

Försäkringskassan anser inte att de tillämpar lagen hårdare.

– Vi ser ingen annan förklaring än tuffare beslut från Försäkringskassan. Ökningen hos oss är nästan lika stor som när rehabiliteringskedjan infördes. Att man får en sådan här stor effekt från ett år till ett annat måste det finnas en förklaring till. Jag anser att Försäkringskassan fortfarande är svaret skyldigt.

Kan det inte vara så att fackför­bunden har blivit mer aktiva?

– Vi bedömer att fackförbunden inte har börjat arbeta annorlunda med denna fråga.