Nyheter

Därför är France Télécom-rättegången unik

Sju före detta direktörer hos France Télécom, numera telekombolaget Orange, anklagas för systematisk mobbning som ledde till en självmordsvåg bland anställda. Tidigare vd:n Didier Lombard återfinns bland de åtalade. Fackförbundet Sud-PTT demonstrerade utanför domstolen i Paris. Foto: TT-Bild

På måndagseftermiddagen startade en unik rättegång i Frankrike. Sju före detta direktörer hos France Télécom anklagas för systematisk mobbning. Brutala styrmetoder kan ha lett till en våg av självmord bland de anställda.

Publicerad

Rättegången är exceptionell. För första gången någonsin i Frankrike äger en process rum, där en stor arbetsgivare beskylls för att ha trakasserat sina anställda.

Både företaget France Télécom, som idag heter Orange, och sju före detta direktörer står inför rätta för ”mobbning”.

Anklagelsen gäller ”harcèlement moral”, vilket direkt översatt betyder ”moraliska trakasserier” och definieras som ”upprepade intriger vars mål eller effekt är att försämra arbetsvillkoren”.

Enligt fackförbunden ledde stenhårda managementmetoder hos France Télécom, till att 35 personer tog livet av sig under åren 2006 till 2008.

Vid den aktuella rättegången kommer åklagaren att presentera 39 fall; 19 anställda som tog livet av sig, 12 som försökte göra det, och 8 som drabbades av depressioner.

Ett av målen med rättegången är att kartlägga om det verkligen fanns en medveten policy från arbetsgivarens sida att skapa ett dåligt klimat för att få folk att sluta.

Historien går alltså över 13 år tillbaka i tiden.

2004 hade staten blivit minoritetsägare i det franska telekombolaget, och 2006 lanserades en plan för att minska personalstyrkan.

Över 10 000 personer skulle omplaceras, och 22 000 personer skulle sluta genom ”frivilliga avgångar”. Den dåvarande Vd:n Didier Lombard sa bland annat inför hundratals personer att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”.

France Télécom öppnade också en egen management-skola, där cheferna, enligt tidningen Le Monde, fick lära sig hur de skulle övertyga motsträviga anställda.

Men en rad spektakulära självmord eller självmordsförsök bland personalen väckte alltmer uppmärksamhet. En person kastade sig till exempel ut från en kontorsbyggnad. En annan stack sig själv med en kniv i magen mitt under ett möte.

Fackförbunden bildade ett särskilt stressobservatorium för att kunna kartlägga händelserna, och 2009 polisanmäldes företaget.

Arbetsgiven försvarar sig idag med att konkurrensen på telekommunikationsområden var stenhård under de här åren.

Dessutom drogs det före detta statliga verket med stora skulder, och 65 procent av de anställda hade fortfarande en skyddad status som statsanställda.

Patrick Ackerman, i facket Sud-PTT, som var med om att bilda stressobservatoriet säger att han är väldigt glad över att det blir rättegång, och att han hoppas att processen leder till ökad medvetenhet om dåliga arbetsmiljöer.  

Rättegången förväntas pågå i två månader.