Nyheter
Byggbranschen missnöjd med jobbutredning
"Minimilön" tas bort i utstationeringsdirektivet. I stället ska "lön" enligt de centrala kollektivavtalen vara det gällande för utländsk personal som jobbar tillfälligt i Sverige, enligt en utredning. Varken fack eller arbetsgivare är särskilt nöjda.
– Principen är lika lön för lika arbete på samma plats, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid en pressträff i samband med att hon tar emot Utstationeringsutredningen som är en följd av ett ändrat EU-direktiv.
– Det här kommer att förändra en hel del för utländska arbetare som kommer att få ett utökat skydd, säger utredaren Marie Granlund.
Mycket förhandlande
Skyddet stärks även för dem som kommer att vara utstationerade längre än tolv månader. Då utökas fackens möjlighet att strejka för även andra typer av anställningsvillkor. En annan förändring är bättre skydd för utländsk personal i bemanningsföretag, enligt utredningens förslag.
Förändringarna kommer att få störst betydelse inom byggbranschen. Och både byggarbetsgivarna och LO-facket Byggnads var snabba ut och kommentera.
– Det blir svårare att anlita utländsk arbetskraft, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind och pekar på att "lön" i stället för "minimilön" blir svårare att förhandla om.
I snitt handlar det om sex veckor för utstationerad tillfällig personal. Då riskerar det att bli ett himla förhandlande om lönen för varje projekt av utländsk personal, enligt Mats Åkerlind.
En halvmesyr
Byggnads är inte heller nöjt:
"Vi behöver en upprättelse av den svenska modellen – inte en halvmesyr. Utredningen tar några steg i rätt riktning men det är långt ifrån tillräckligt. Att inte följa svenska regler för resor och traktamenten innebär fortsatt att man ställer arbetare mot arbetare. Det kommer vi aldrig att acceptera", skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.
De nya reglerna föreslås börja gälla från juli 2020. Ylva Johansson bedömer att förslagen, trots att det lär finnas en del partier som inte jublar åt de nya reglerna, ska gå igenom riksdagen eftersom de bygger på ett EU-direktiv som förändrades härom året.
Länk till utredningen: SOU 2019:25