Nyheter
AF räknar med ännu högre arbetslöshet
Arbetslösheten fortsätter att öka kraftigt. Och nu skriver Arbetsförmedlingen upp bedömningen – till elva procent i sommar. – Men det kan bli högre också, säger analyschef Annika Sundén.
(Uppdaterad) Sedan början av mars har cirka 122 000 personer skrivit in sig som arbetslösa i coronakrisens spår. 69 200 har samtidigt varslats om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen (AF).
Det innebär att omkring 6 300 har varslats senaste veckan, vilket innebär att antalet ökar igen efter att ha gått ner några veckor. Cirka 13 000 fler skrev samtidigt in sig som arbetslösa förra veckan, som dessutom hade en vardag mindre.
Krisen breddas
Den senaste tiden börjar krisen tydligare att märkas på varslen även i industrin.
– Under förra veckan kom två tredjedelar av varslen i transportnäringen och i industrin, säger AF:s analyschef Annika Sundén.
Enligt henne märks också att många företag passar på att ställa om till en digitalisering av verksamheten, påskynda en omställning som redan var på gång, exempelvis inom handeln, men även i industrin.
Vid en pressträff senare i dag kommer Arbetsförmedlingen att berätta om prioriteringarna för att möta arbetslösheten. Det viktigaste blir att ta hand om alla nyinskrivna så att de får stöd och ersättning.
Pengar över
Men även om arbetslösheten bedöms öka till runt elva procent framåt sommaren kommer Arbetsförmedlingen inte att hinna göra av med alla pengar som ska gå till insatser för de arbetslösa, rapporterar Sveriges Television.
Myndigheten bedömer i nuläget att tre av 24 miljarder kronor kommer att betalas tillbaka till staten, bland annat som en konsekvens av att arbetsgivare inte kommer att ha möjlighet att ta emot arbetssökande för praktik eller subventionerade anställningar, enligt SVT.
Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser ett allvarligt läge på arbetsmarknaden.
– Det är helt historiskt, säger Nordmark om de höga varseltalen.
Hon lyfter fram stödet för korttidsarbete som ett av de viktigaste verktygen för att nu rädda jobb.
Hittills har 54 500 ansökningar kommit in till Tillväxtverket, vilket omfattar 444 000 anställda.
Företagen har ansökt om stöd för totalt 22,3 miljarder, varav 17,9 miljarder har beviljats.
– Vi behöver se till att de resurser som vi har satt av för att de arbetslösa ska få insatser, kan användas på ett klokt sätt, säger Eva Nordmark.
Hon ska nu "föra en dialog" med myndigheten om detta. Redan på tisdagen ska hon träffa generaldirektören, bland annat för att diskutera AF:s önskemål om att kunna flytta outnyttjade anslag till nästa år.
Olle Lindström/TT