Nyheter

Visselblåsarna i Macchiarini-affären nekas prövning

Matthias Corbascio är känd som en av de tre visselblåsarna i den så kallade Macchiarini-affären på Karolinska Institutet i Solna. Paolo Macchiarini var fram till mars 2016 gästforskare. Han tog fram en metod att operera in konstgjorda luftstrupar. Foto: TT-Bild

FORSKNINGSFUSK. Kammarrätten i Stockholm beslutar att inte bevilja prövning för de visselblåsare från Karolinska Institutet som själva stämplades som fuskare i samband med den så kallad Macchiariniaffären.

Publicerad

– Kammarrättens beslut att inte pröva överklagandet är ett negativt besked för rättssäkerheten i Sverige. Det är grundläggande i en rättsstat att enskilda som pekas ut som klandervärda av myndigheter måste få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol. Kammarrättens beslut innebär att forskarna inte får den möjligheten i det här fallet, skriver Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

Han är ombud för forskarna och visselblåsarna Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio. Centrum för rättvisa företräder även forskaren Katarina Le Blanc, som också pekades ut som oredlig i KI:s beslut.

Det var 2018 som Karolinska Institutet tog beslut om en anmälan om forskningsfusk som riktats mot kirurgen Paolo Macchiarinis artiklar om konstgjorda luftstrupar. Paolo Macchiarini fälldes för forskningsfusk. Men i beslutet klandrades även bland annat tre av visselblåsarna som slog larm om missförhållandena till KI:s rektor. Karolinska Institutet ansåg att de borde ha upptäckt och agerat mot felaktigheterna i Macchiarinis forskning tidigare.

De utpekade forskarna överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm. Den 6 november 2018 beslutade förvaltningsrätten att inte pröva saken eftersom domstolen bedömde att beslutet inte får överklagas. Idag, den 21 mars 2019, beslutade Kammarrätten i Stockholm att inte ge prövningstillstånd i målet. Det betyder att förvaltningsrättens bedömning står fast.

– Det behövs ett vägledande avgörande i den här frågan. Därför kommer Centrum för rättvisa nu att hjälpa forskarna att överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Fredrik Bergman.