Nyheter

”Vi formar framtidens praktiska politik”

– Jag åkte hemifrån utan att vara fackligt engagerad och kom hem som vice ordförande i en klubb på ett företag i allvarlig kris. Sedan blev jag ordförande ett halvår senare, berättar Cecilia Fahlberg Pihlgren. Foto: Jörgen Appelgren

PROFILEN. Hon var högsta ansvarig när fackförbundet Unionen ökade med 100 000 medlemmar. Nu ska hon utreda arbetsmarknadspolitiken. Den hårt kritiserade Arbetsförmedlingens funktion står i centrum för uppdraget. – Min första tanke var, gud, det här är jättespännande, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren.

Publicerad

Den väldiga plåt- och betong­kolossen som avslutar Karlavägen i Stockholm inrymmer lokaler för regeringskansliet på två av de högsta våningarna. Här, i oändligt långa, raka korridorer, huserar ett antal statliga utredningar.

– Vi formar framtidens praktiska politik, säger Cecilia Fahlberg Pihlgren när hon tar emot i utrednings­maskineriets hjärta.

Den tidigare ordföranden för Unionen, landets numera största fackförbund, avböjde för ett par år sedan omval. Strax fångades hon upp av arbetsmarknads­ministern och fick uppdraget att utreda statens åtaganden i arbetsmarknadspolitiken.

– Åh, vad härligt med breda direktiv, minns Cecilia Fahlberg Pihlgren att hon tänkte när hon tog emot dem av Ylva Johansson.

Nästa tanke var att direktiven innehöll några oklarheter, men någon vägledning ville ministern inte bjuda på.

– Nej, hon ville inte styra mig på något sätt. Utredningen är en egen myndighet. Den markeringen tycker jag är väldigt viktig.

Just dagen för intervjun kommer nyheten om att Arbetsförmedlingens ledning vill omorganisera myndigheten och dela upp den i ett verksamhetsområde för jobbsökare och ett annat för arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen får hela tiden nya uppdrag och prioriteringar. Borgliga politiker skjuter skarpt mot myndigheten och talar om nedläggning.

– Om vi ser längre bakåt i tiden har Arbetsförmedlingen varit en omdiskuterad myndighet på olika sätt. Vi har materia framför oss som förändras. Om det händer saker längs vägen under vårt utredningsuppdrag måste det få hända.

I denna turbulens ska Arbetsmarknadsutredningen titta på Arbetsförmedlingens funktion och effektivitet och hur den samverkar med andra aktörer.

– Vi ska framför allt se framåt och fundera på vilken arbetsmarknadspolitik som behövs de närmaste åren.

Cecilia Fahlberg är uppvuxen i Borlänge i skuggan av Domnarvets Jernverk och pappersbruket Kvarnsveden. När Sex Pistols började eka mellan huslängorna i stan hade tonåringen Cecilia sin rebelliska period. Hon och bästisen Vickan hoppade på punkvågen.

– Jag snaggade håret på ena sidan och hade långt på den andra. Vi klippte av säkerhetsnålar så att det såg ut som om vi kört dem genom kinden, minns Cecilia Fahlberg Pihlgren.

I något år försökte de unga rebellerna chocka omgivningen innan de bytte stil och kastade sig in i diskoeran. Och samtidigt längtade de till Stockholm och den stora världen.

Många år senare var det i storstan som Cecilia Fahlberg Pihlgren halkade in i fackligt arbete. Under sin utbildning till civilekonom hade hon parallellt jobbat som flygvärdinna.

Hon återvände till yrket när hon var nybliven mamma. Då hade hon efter fem år lämnat en välbetald, men krävande, ekonomitjänst och tänkte flyga igen.

– Jag ville ha ett lugnare jobbtempo. Tanken var att ta en paus från ekonomijobbet, men det blev inte riktigt så.

Arbetsgivaren, flygbolaget Transwede, gick med förlust. En dag fick hon brev om att hennes deltidstjänst fjorton dagar senare skulle omregleras till en timanställning. En stor del av kollegerna fick samma besked.

Cecilia Fahlberg Pihlgren ringde upp fackklubben och undrade om hon med sin ekonombakgrund kunde hjälpa till på något sätt. Hon bjöds in till ett möte.

– Jag åkte hemifrån utan att vara fackligt engagerad och kom hem som vice ordförande i en klubb på ett företag i allvarlig kris. Sedan blev jag ordförande ett halvår senare.

Under de tre åren i klubben var hon med om en medling och blev imponerad av medlarnas arbete och kunskaper. Nu är hon själv uttagen till Medlingsinstitutets lag av medlare.

– Då tänkte jag att när jag blir stor ska jag också vara medlare. Nu är jag det.

Hennes debut skedde i höstas i konflikten mellan Seko och Almega om skärgårdstrafiken. Efter att medlarna rört om lite i grytan återupptog parterna sin förhandling och gjorde upp på egen hand.

Under intervjun med Lag & Avtal kommer det fackliga engagemanget tillbaka med hetta när frågan om medlemsutvecklingen i facket kommer upp.

Unionens medlemsantal var sjunkande när Cecilia Fahlberg Pihlgren tillträde som förbundets första valda ordförande på hösten 2008. Förbundet hade bildats av HTF och Sif vid årsskiftet tio månader tidigare.

Under Cecilia Fahlberg Pihlgrens ledning lyckades Unionen på några år vända utvecklingen och växa från en halv miljon till över 600 000 medlemmar.

– Vi var beredda att ompröva det mesta av vad vi tidigare hade gjort. Medlemsrekrytering är en fråga om överlevnad och viktigare än allt annat.

Bland åtgärderna fanns centralisering av medlemsrådgivningen, en mer professionell metod vid medlemsvärvning och en intern kulturell förändring. Man skulle aldrig se på medlemmarna von oben utan ha ett serviceinriktat förhållningssätt.

– Jo, jag har föreläst några gånger om vår strategi, men något annat fackförbund har inte hört av sig i denna fråga.

Cecilia Fahlberg Pihlgren ska denna dag strax träffa de fem utredarna i Arbetsmarknadsutredningen för att fortsätta arbetet med slutbetänkandet.

– Målet är att vi ska ha ett effektivare statligt åtagande i arbetsmarknadspolitiken. Vi ska nå bättre resultat till samma eller mindre pengar.

En svårighet är att andelen arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden har ökat. Samtidigt är kraven på arbetskraftens kunskaper högre än tidigare. Dessutom väntar en automatisering och digitalisering av många uppgifter i arbetslivet runt hörnet.

– Tack vare högkonjunkturen är vi lite skyddade för den omställning som kommer. Men vid nästa lågkonjunktur lär den bli tydlig.

Först om ett år, några månader efter valet, ska utredningen lämna sitt slutbetänkande. Hur regeringen är sammansatt då är i dag högst oklart.

– Jag ser ingen större dramatik i det. Utredningen ska presentera förslag utifrån ett väl underbyggt fakta­under­lag.

Började som flygvärdinna

Arbetsmarknadsutredningen ska lämna förslag om hur arbetsmarknadspolitiken kan göras mer effektiv och tydlig.

Den ska bland annat se över hur arbetsmarknadsutbildningar förhåller sig till andra utbildningar, hur olika aktörer kan samspela och hur Arbetsförmedlingen fungerar.

I ett första delbetänkande föreslog arbets­marknads­ut­red­ningen digital vägledning på arbetsmarknaden.  Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta ett  första steg i den riktningen.

Namn: Cecilia Fahlberg Pihlgren.

Ålder: 57 år.

Aktuell: Leder Arbetsmarknadsutredningen.

Karriär: Flygvärdinna, civilekonom, ombudsman, förbundssekreterare, vice ordförande i HTF, ordförande i Unionen, statlig utredare och konsult.

Familj: Man, två barn, bonusbarn och bonusbarnbarn.

Bor: Villa i Märsta.

Fritid: Träning, böcker, matlagning.

Bokberoende: Måste läsa minst 15 till 30 minuter vid läggdags. ”Det är en guldstund på dagen och bästa sättet att skingra tankar.”