Arbetsdomstolen

”Vd tryckte handen mot insidan av låret”

Beskrivningarna går isär om vad som hände på julfesten som nu hamnat i AD. Foto: Carina Eriksson

PÅ PLATS I AD. Den 21-åriga kvinnan i ljus blus verkar utåt sett lugn och samlad. Hon sitter lätt framåtlutad, med armarna vilande mot vittnesbåsets bord i Arbetsdomstolen. Till höger om henne sitter vd:n i en mörkblå kostym med korsade ben och knäppta händer. Han anklagas för att ha trakasserat kvinnan sexuellt på företagets julfest för ett och ett halvt år sedan, men han nekar.

Publicerad

Festen började redan på eftermiddagen i företagets lokaler med lite bubbel och öl. Dagen fortsatte med middag och vin på en restaurang. Efter det drog sällskapet vidare till en bar.

Där beställde en av cheferna in öl med shots åt medarbetarna.

– Det var min första julfest, jag ­visste inte riktigt hur det går till, ­berättar kvinnan, som blev funder­sam över mängden alkohol som ­beställdes.

Kvinnan, som då var 19 år, satt bredvid vd:n i ett u-format bås. Musiken dunkade. Plötsligt kände hon hans hand mot sitt lår, berättar hon. Först blev hon lite chockad, men tänkte att det var ett misstag.

– Jag flyttade benet, säger hon.

Hon drog sig närmare sin arbetskompis som satt på hennes andra sida. Vd:ns hand följde efter.

Vid någon tidpunkt tog vd:n också henne på rumpan när hon ställde sig upp, erinrar hon sig, men hon minns inte exakt när det hände.

Hon steg upp och dansade med sina arbetskompisar.

När hon lite senare satt sig vid bordet tryckte vd:n på nytt handen mot insidan av hennes lår. Hon tryckte emot med all sin kraft, och demonstrerar med sina händer hur det gick till. Efter den här händelsen åkte hon hem. Kvinnan beskriver det som tre separata händelser.

Läs också:

– Säger du något vid tillfället då han tafsar på dig? frågar vd:ns advokat Henrik Jacobsson.

Hon svarar:                                               

– Jag flyttar bort mitt ben och mot min kollega. Den tydligaste gesten är när jag trycker bort hans hand från mitt lår. Rent ordmässigt sa jag inte ”stopp” eller ”sluta” eller ställde mig upp och skrek. Jag försökte väl hålla någon typ av mask för att inte förstöra stämningen.

Några dagar efter julfesten skickade kvinnan tillsammans med två andra kvinnliga kolleger ett mejl till vd:n via en chef som var på plats om tafsandet. ”Tycker du att det är ok av en vd att under en julfest tafsa på någon i personalen?” börjar mejlet. Alla tre kollegerna polisanmälde händelsen och sa upp sig med hänvisning till det skedda.

Läs också:

Vd:n nekar till vad som hänt. Han fingrar på lagboken som ligger framför honom i vittnesbåset. Det är tyst i väntan på tolken. Det stora golvuret i trä tickar med jämnmod.

Vd:n, vars norska behöver tolkas, skildrar stämningen på baren som god, att det var högljutt och trångt.

Han berättar att han första gången han fick veta att något gått snett under kvällen var då han fick mejlet som de tre kvinnorna undertecknat. Först trodde han att det var ett dåligt skämt.

Kvinnan sitter med ansiktet snett bortvänt när vd:n ger sin version.

– Har det hänt att du rört vid henne? frågar advokaten.

– Eftersom vi satt så tätt intill varandra så kan det vara att jag kom åt hennes lår men inte så mycket mer. Det var alltså inte ett sexuellt eller trakasserande innehåll. Jag har inte slagit henne på rumpan, säger vd:n.

– Har hon flyttat dina händer? fortsätter advokaten.

– Inte vad jag minns.

Vd:n berättar att han deltagit i otal­iga företagsfester och att han inte anklagats för något liknande tidigare. Han tar en klunk vatten.

Genom de stora valvfönstren kastar solen skuggor på golvet.

Läs också:

Processförare Anna Rosenmüller Nordlander vid Diskrimineringsombudsmannen kallar in flera vittnen, kvinnor som beskriver hur de upplevt att vd:n betett sig likadant mot dem: en hand på låret, en hand på rumpan. Men ingen har sett vd:n ta på den då 19-åriga kvinnan.

Kvinnan ser trött ut, det är sen efter­middag.

– Vittnen berättar om en vd som beter sig oanständigt mot kvinnorna, säger processförare Anna Rosenmüller Nordlander vid DO i slutanförandet.

DO anser att de visat att diskriminering antagligen förekommit och då faller bevisbördan på företaget. Enligt DO har motparten inte lyckats bevisa att diskriminering inte förekommit. DO vill också att Arbetsdomstolen ska be om ett förhandsbeslut från EU-domstolen, om AD skulle komma fram till att kvinnan inte har bevislättnad i det här målet om sexuella trakasserier.

– Problemet för DO och kvinnan är att iakttagelser, handfasta vittnen, de finns ju inte. DO sträcker ut en räddningsplanka och säger att det har hänt andra och då måste det ju även ha hänt kvinnan. Så kan man inte göra, säger vd:ns advokat Jacobsson.

Domen:

Julfesten slutade i AD

Parter: Diskriminerings­ombudsmannen stämmer ett energibolag för diskriminering. DO för som part talan för en ung kvinna som anser att hon blev sexuellt trakasserad av företagets vd på en julfest. Företaget bestrider att det skett.

DO kräver att företaget ska betala kvinnan diskrimineringsersättning om 75 000 kronor och betala ersättning för rättegångskostnaderna.

Saken: Diskriminering enligt diskrimineringslagen.

Mål: A 116/16

Dom: 12 juli.