nyheter
Varor tillverkade under tvång förbjuds inom EU
Nu är sista steget i processen att göra tvångstillverkade produkter på den inre marknaden otillåtna taget. Den nya förordningen träder i kraft 2027. Svenskt Näringsliv anser att lagen blev rimlig men fackföreningsrörelsen oroar sig för att det blir en papperstiger.
Den nya lagen innebär att alla produkter som tillverkats genom tvångsarbete förbjuds på den inre marknaden. Det blir också otillåtet att importera dessa till eller exportera dem från unionen. Om det finns bevis på att en produkt är tillverkad under tvång släpps den inte ut på marknaden och har den redan släppts ut dras den tillbaka. Lagen gäller för alla företag, stora som små. För att underlätta kommer EU-kommissionen att skapa en databas som innehåller information om områden där risken är störst att tvångsarbete förekommer.
- Vi tycker att lagstiftningen blev ganska bra, den höll dock på att spåra ut, och bli riktigt fel, säger Henrik Isaksson, expert på Svensk Näringsliv.
Under lagstiftningsprocessen i EU höll det på att landa i omvänd bevisbörda. Det skulle ha inneburit att företaget skulle bevisa att det inte fanns inslag av tvång i värdekedjan för att produkten skulle få släppas ut på marknaden. USA har en liknade regel, men den gäller bara för produkter tillverkade i Xinjiangprovinsen i Kina. Om företaget tar in produkter från den regionen måste det bevisa att tillverkningen inte skett under tvång.
- Vi tog strid mot den omvända bevisbördan och nu blev lagstiftningen mer rimlig och väl avvägd, där det ska bevisas att det förekommit tvång, säger han.
Det är viktigt att den nya databasen blir transparant och att informationen där är tillförlitlig. Svenskt Näringsliv anser generellt att tvångsarbete inte är en arbetsmarknadsfråga utan det handlar om kriminalitet och något som ska motarbetas.
LO, TCO och SACO har drivit en gemensam linje och är i grunden positiva till den nya förordningen. EU tar nu steg för att leva upp till ILO:s konvention om tvångsarbete, en konvention som alla EU-länder antagit. Förordningen kommer att ge konsumenter mer makt och kunna spåra sådant som är tillverkat under tvång och välja bort de varorna.
- Lagen är ett viktigt steg att få bort tvångsarbete, det har hittills inte försvunnit trots ILO:s allt arbete. Det är bra att företagen nu får ansvar för sin värdekedja, säger Ellen Nygren, ombudsman på internationella enheten, LO.
De fackliga organisationerna är dock oroliga för att lagen bara blir en papperstiger, en stor administrativ apparat som kanske inte gör så stor skillnad i praktiken. Tillsynsmyndigheterna, däribland tullmyndigheterna, måste få tillräckliga resurser för att övervaka efterlevnad av all befintlig lagstiftning för att den nya förordningen ska få avsedd effekt. Tullmyndigheterna har i genomsnitt mycket lite tid för att skanna container som innehåller tusentals produkter. Det är inte rimligt, enligt Ellen Nygren.
Organisationerna hade också hellre sett en paraplylagstiftning, än olika lagar.
- Vi fackliga organisationer är generellt mer positiva än kritiska till den nya förordningen, men vi har farhågan att specialregler inte får avsedd effekt om de regler som ska tillämpas blir för detaljerade och om tillsynsmyndigheterna inte har tillräckliga resurser för sitt arbete, säger hon.
De skulle också hellre vända på steken. EU skulle bara tillåta produkter på den inre marknaden som är tillverkade på ett schysst sätt när det gäller arbetsvillkor och miljö.