Nyheter
Var fjärde varslad blir arbetslös
Var fjärde person som varslades när coronakrisen slog som värst blev arbetslös. Det är värre än under finanskrisen. – Det visar att arbetsmarknaden har drabbats hårt, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Under mars och april varslades 69 188 personer om uppsägning, men som alltid blir långt ifrån alla varsel verklighet. Fyra månader senare har Arbetsförmedlingen nu gjort en uppföljning som visar att 56 procent av de som varslats blivit uppsagda, medan var fjärde blivit arbetslös.
– Det är något högre siffror än det vi såg under finanskrisen. Då var motsvarande siffra en av fem, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Framför allt är det anställda inom hotell- och restaurangbranschen som drabbats hårt.
– Många inom hotell- och restaurangbranschen blev dessutom direkt arbetslösa, eftersom fyra av tio där har visstidsanställningar.
Alla jobb som nu försvinner kommer inte att komma tillbaka efter krisen, enligt Annika Sundén.
– Det är viktigt att man söker de jobb som finns, men det kan också vara läge att fundera på att utbilda sig, säger hon.
Enligt Annika Sundén är det fortsatt "ett besvärligt läge" för svensk arbetsmarknad, men hon ser trots det en liten ljusning. Mellan 21 och 27 september skrev 8 654 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen – något färre än veckan innan. Andelen arbetslösa ligger dock kvar på 9,0 procent.
– Det är fortfarande ett stort antal personer som skriver in sig som arbetssökande, men det är också ungefär lika många som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb eller utbildning, säger hon.
– Det visar att, även om det är ett svårt läge, så har arbetsmarknaden och ekonomin börjat komma igång och det finns jobb att söka. Det ser lite ljusare ut än bedömningen vi gjorde före sommaren.
Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev