NYHETER
Utredning föreslår ny nämnd där indragna säkerhetsklassningar kan överprövas
Regeringens särskilda utredare Cathrine Lilja Hansson föreslår att en särskild nämndmyndighet införs. I den ska arbetstagare som fått sin säkerhetsklassning indragen kunna överpröva beslutet.
Under det senaste året har Cathrine Lilja Hansson lett arbetet med en utredning kring förbättrade processer för säkerhetsprövningar.
Utredningen har haft i uppdrag att överväga vilka uppgifter som ska ingå i en grundutredning och vilka krav som ska ställas på underlaget vid en säkerhetsprövning.
Utredningen skulle också se över möjligheten att överklaga ett säkerhetsprövningsbeslut och om en statligt anställd som inte längre godkänns vid säkerhetsprövningen ska kunna stängas av.
Utredningen föreslår att det införs nya regler i säkerhetsskyddslagen om grundutredningen. Det föreslås bland annat en bestämmelse som listar de personliga förhållanden som normalt bör ingå i en grundutredning.
– Genom en sådan lagändring blir det tydligare för både verksamhetsutövare och den som ska prövas vad grundutredningen normalt ska omfatta, säger Cathrine Lilja Hansson.
Utredningen förslår vidare att arbetstagare ska få en möjlighet att överklaga ett säkerhetsprövningsbeslut och att det ska inrättas en särskild nämnd där arbetstagare som fått sin säkerhetsklassning indragen ska kunna överpröva beslutet.
– Hur prövningen ska gå till har utredningen inte haft möjlighet att fullt ut utreda och fortsatt utredningen behövs därför för att kunna införa en överklagandemöjlighet, säger Cathrine Lilja Hansson.
Utredaren pekar också på att när det kommer till säkerhetsprövningar hos förvaltningsmyndigheter gäller förvaltningslagen men att denna inte gäller för enskilda verksamhetsutövare och ifrågasätter om detta är en rättssäker ordning.
Slutligen föreslår utredningen att det ska bli möjligt att stänga av en statligt anställd som inte blivit godkänd vid en säkerhetsprövning – även under en utredningstid inför ett beslut i en omprövningssituation.
– Ett avstängningsbeslut ska gälla omedelbart, men arbetstagaren ska behålla sina anställningsförmåner och den fackliga organisationen får en överläggningsrätt i frågan, säger Cathrine Lilja Hansson.
Utredningen föreslår att förslagen – förutom den del som gäller överklagande – ska träda i kraft den första juni 2026.