Nyheter

Universitet: Jurister ska inte bedöma fusk

Thorbjörn Nilsson, kanslichef på Linnéuniversitetet. Foto: Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet i Växjö anser inte att jurister är lämpade att bedöma forskningsfusk. Därför ifrågasätter universitetet Växjö tingsrätts besked om att låta en fälld forskare överklaga till domstol.

Publicerad

– Vetenskapligt kompetenta får läsa igenom texter som misstänks för plagiat och göra en bedömning. Jurister har inte den skolningen och om de plötsligt ska göra en överprövning blir det väldigt märkligt, säger Thorbjörn Nilsson, kanslichef på Linnéuniversitetet till Smålandsposten.

Lag & Avtal var först med att berätta om att universitetsanställda som drabbas av disciplinpåföljd efter beslut om forskningsfusk från och med nu ska kunna överklaga beslutet i domstol. Det har tidigare inte varit möjligt. Endast själva disciplinpåföljden har kunnat överklagas. Men Växjö tingsrätt gav i ett unikt beslut en forskare på Linnéuniversitetet rätt att också få själva frågan om fusket prövad i andra instans.

Universitetet som tycker att detta är en angelägenhet enkom för rektorn och universitetets ledning hade väntat sig en annan bedömning av tingsrätten.

– Vår jurist uttryckte stor förvåning eftersom det gällde ett överklagande av ett rektorsbeslut. Det saknas lagligt stöd för att överklaga ett sådant beslut. Vi räknar med att Arbetsdomstolen korrigerar beslutet, säger Thorbjörn Nilsson vidare till Smålandsposten.

Kanslichefen går rakt på sak när det gäller frågan om juristernas kompetens i vetenskapliga frågor.

– Vetenskapssamhället försöker ha sina kvalitetssäkringsprocesser genom att lyfta upp när man upptäcker forskningsfusk och detta ska ske utan juristers inblandning, säger han till Smålandsposten.