Avtalsrörelsen

Tunga parter tecknar migrationsavtal

– Nu måste Arbetsförmedlingen och Migrationsverket ta fram personer med rätt kunskaper, som har jobbat i industrin i sitt hemland, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Två av de tyngsta parterna på arbetsmarknaden, Teknikföretagen och IF Metall, har slutit ett avtal om yrkesintroduktion som inkluderar nyanlända. Ersättning blir 75 procent av minimilönen. Nu kan man vänta sig en rad liknande avtal.

Publicerad

Introduktionen är en av de viktigaste delarna i regeringens och allianspartiernas överenskommelse om migrationen. Teknikföretagen och IF Metall är inte först, utan Sveriges Kommuner och Landsting har också slutit liknande avtal med sina motparter inom LO, TCO och Saco.

– Flera parter har inlett förhandlingar för att göra detsamma, säger Marianne Feldt, Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktion, som på regeringens uppdrag följer utvecklingen.

När de två tunga parterna inom industrin öppnar dörrarna för yrkesintroduktion av nyanlända ökar trycket på övriga parter i näringslivet att följa efter. IF Metall ämnar gå vidare i överläggningar med Industriarbetsgivarna, Ikem med flera. Arbetsgivarna har haft möten med tjänstemannafacken.

– Vi har fört lite trevande diskussionen. Det är fullt möjligt att det kommer avtal på det området också, säger Marcus Dahlsten, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen.

Rent formell har en revidering av parternas avtal från 2010 skett. Den åldersgräns på 25 år som fanns har slopats. Därmed öppnas yrkesintroduktionen i industrin för nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden.

– Vi har gjort detta utifrån regeringens arbete med snabbspår för nyanlända. Nu måste Arbetsförmedlingen och Migrationsverket ta fram personer med rätt kunskaper, som har jobbat i industrin i sitt hemland, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Teknikföretagen betonar att parterna i den gemensamma informationen understryker det ökande arbetskraftsbehovet i industrin.

– Ett skäl för anpassningen av det gamla avtalet är svårigheten att få tag på kvalificerad arbetskraft i bristyrken. Syftet är att kunna pröva någon som saknar grundläggande teknikutbildning, säger Marcus Dahlsten.

IF Metall har tidigare haft intern kritik för att förbundet gått med på en ersättning i yrkesintroduktionen som motsvarar 75 procent av minimilönen i Teknikavtalet. Kritikerna hävdar att detta kan pressa ner lönerna på IF Metalls avtalsområden. Men just kombinationen arbete och utbildning motiverar den speciella lönen för yrkesintroduktion, understryker Veli-Pekka Säikkälä.

– Avtalet gäller i tre år och ska sedan utvärderas. Om vi inte kommer överens om annat kommer 25-årsgränsen tillbaka.

Följande stöd finns:

  • Anställningen är en visstidsanställning på 12 månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare 12 månader.
  • Lönen är 14 248 kronor, vilket är 75 procent av minimilönen i Teknikavtalet IF Metall.
  • För att kunna använda yrkesintroduktion måste en lokal överenskommelse finnas.
  • Varje introduktionsanställda ska ha en utbildnings- och handlingsplan.
  • Om tidigare anställda har företrädesrätt hindrar det inte anställning i yrkesintroduktion.
  • Övergår i tillsvidareanställning om inte arbetsgivaren en månade innan utlöpningstiden meddelar att den ska avslutas.
  • Introduktionsanställda bildar en egen turordningskrets, vilket innebär att de kan fullfölja sin anställning även vid driftsinskränkningar.
  • Den introduktionsanställde har rätt till tjänstgöringsintyg och vitsord.
  • Arbetsgivarna kan få bidrag på sammanlagt 8 390 kronor i månaden efter ansökan till Arbetsförmedlingen.
  • Utgiften för arbetsgivaravgiften på högst 5 890 kronor per anställd (Motsvarar arbetsgivaravgiften för en månadslön på 18 750 kronor).
  • Bidrag för handledning på 115 kronor per anställd och dag, vilket motsvarar 2 500 kronor i månaden.