Nyheter
Tänk på det här när du jobbar hemma
Många jobbar nu hemifrån för att undvika att smittas av coronaviruset. Rutiner och kontinuerlig kontakt med kollegor är några av knepen för en produktiv arbetsdag i hemmet, enligt flera experter. – Tidigare har vi pratat om det som ett framtidsscenario, men nu är det verklighet, säger professor Ann Bergman.
Allt fler företag ber sina anställda att jobba hemifrån efter Folkhälsomyndighetens uppmaning tidigare i veckan. Arbetsplatser ekar tomma och hemmen måste i stället bli de nya kontoren – något som kan vara både skönt och påfrestande.
De flesta har rutiner både på arbetsplatsen och i hemmet. Men när jobbet fysiskt ska flytta in hemma är det lätt att kroppen påminns om att andra rutiner vanligen råder i bostaden.
Det är därför inte ovanligt att känna ett motstånd när det är dags att börja arbetsdagen i köket eller vardagsrummet, enligt Oskar Henrikson, psykolog och vd på Psykologifabriken, som bland annat håller kurser om arbetsmiljö.
– Det är bra att lägga märke till sina tankar och känslor i sådana här lägen och förstå att det är en naturlig reaktion av kroppen, samtidigt som man dessutom kanske är orolig för coronaviruset. Lägg också märke till hur dina tankegångar och känslor kommer att förändras i takt med beteendeförändringen i din rutin i hemmet, säger Oskar Henrikson.
I vanliga fall arbetar Oskar Henrikson i Gamla stan i Stockholm med sitt arbetsteam, men sedan några dagar tillbaka jobbar de flesta hemifrån.
För att klara av en produktiv arbetsdag i hemmet är det bra att hålla på de rutiner som vanligtvis utförs på arbetsplatsen – och i ännu större grad än vanligt. Se till att bygga upp arbetsdagen som om det vore på den fysiska arbetsplatsen och avskilj ett område hemma och ha som arbetsyta.
– Se till att ha mål för dagen och för arbetsuppgifterna. Sluta inte fika med kollegorna klockan tio, om det är rutin, utan ring upp via videosamtal. Ha måndagsmötet och andra sociala avstämningar som vanligt, men genom digitala hjälpmedel.
Ett gigantiskt experiment
Fenomenet att jobba hemifrån och använda olika digitala hjälpmedel ställs nu inför en “verklighetskontroll” när stora delar av verksamheten ska skötas på distans. Det läggs vanligtvis mer tid på att utveckla tekniska lösningar än att implementera användandet i organisationer. Nu ska många företag snabbt ställa om och teknikens användarvänlighet och funktionalitet kommer att sättas på prov, enligt Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap, vid Karlstads universitet.
När TT når henne på telefon är hon på sitt kontor på universitetet, som nu är helt tomt på både studenter och större delen av sin personal.
– Nu är det mer lugn och ro på jobbet än hemma, eftersom det nästan inte är några här. Det är en av utmaningarna med att jobba hemifrån – att organisera sitt arbete samtidigt som man kanske har både respektive som också ska jobba hemma och barn och ungdomar med distansundervisning, säger Ann Bergman.
Att jobba hemifrån handlar på så sätt för många inte bara om att kunna bygga upp sitt dagliga arbete hemma, utan även om hela familjens livssituation.
– Här ska man tänka så innovativt man kan. Vad har man vanligtvis för behov på arbetsplatsen som man behöver upprätta hemma och vad är man glad över att slippa?
Sannolikt går de flesta företag tillbaka till en vanlig arbetsordning i sinom tid, men diskussionen om det gränslösa, mobila arbetet kan komma att präglas av de nya erfarenheterna.
– Förhoppningsvis kommer den här erfarenheten att ligga till grund för en insiktsfull diskussion om hur vi på ett bra sätt kan hantera den upplösning i tid och rum som digitaliseringen medger. Vi kommer få en bred erfarenhetsbaserad kunskap av det här. Tidigare har vi pratat om det som ett framtidsscenario, men nu är det verklighet, säger Ann Bergman.
Åsa Johansson/TT