Nyheter
Talentum stäms till AD
Konflikten mellan facket och ledningen på Talentum fortsätter. Nu vänder sig Journalistförbundet till Arbetsdomstolen.
Konflikten mellan Talentum och Journalistförbundet har pågått sedan 2013. Under hösten var facket och ledningen nära en förlikning som dock aldrig skrevs på. Därför väljer SJF nu att gå vidare och stämma Talentum i Arbetsdomstolen för brott mot förhandlingsskyldigheten i medbestämmandelagen.
Journalistförbundet hänskjuter också frågan om brott mot Utvecklingsavtalets regler om rätten att anlita arbetstagarkonsult till skiljenämnd.
- Det är upprörande att Talentum så tydligt struntar i lag och avtal. Naturligtvis måste vi gå vidare i detta ärende och stämma Talentum, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.
Stämningen har sin bakgrund i en omorganisation som Talentum genomförde 2013 då bolaget bland annat outsourcade redigeringen vilket ledde till flera uppsägningar.
Den lokala journalistklubben ansåg att underlaget för omorganisationen var bristfälligt och att viktiga frågor inte besvarades. I enlighet med Utvecklingsavtalet begärde klubben att få ta in en arbetstagarkonsult vilket arbetsgivaren sa nej till, enligt SJF.
- Det borde vara självklart för varje arbetsgivare att involvera medarbetarna i en omfattande förändringsprocess. Dessutom är det själva kärnan i Utvecklingsavtalet, som gäller på hela den privata arbetsmarknaden, säger Jonas Nordling.
Enligt SJF har ledningen struntat i fackklubbens tolkningsföreträde när det gäller att anlita arbetstagarkonsult.
"Arbetsgivaren har dessutom ensidigt avslutat förhandlingen om den nya organisationen utan att frågan om rätten att anlita konsult var avgjord. Arbetsgivaren stängde därmed dörren till en konstruktiv förhandling och gav till och med klubben skulden för företagets ekonomiska situation", skriver SJF.
Peter Edhäll är produktionschef på Talentum:
- Det kommer att ta tid innan frågan tas upp i AD, men det kan vara intressant att få reda på hur domstolen ser på ärendet då Journalistförbundet och Talentum ser så olika på frågan. Just nu ligger dock utmaningen på de nya förutsättningarna som Talentum och hela medie-Sverige står inför, säger han till Lag & Avtal.
Lennart Kriisa, chefredaktör för Lag & Avtal, hoppas att parterna kommer överens.
- Domarna i AD är skickliga på att få parterna att komma överens, mer än hälften av alla tvister blir förlikta. Om det nu ska behöva gå så långt, säger han.
Talentum ger ut titlarna Lag & Avtal, Arbetarskydd, Affärsvärlden, Ny Teknik och Dagens Media.