Avtalsrörelsen

Tågstrejken fortsätter

Seko tackade nej till medlarnas bud på torsdagen. - Medlarna har i sitt bud inte lyckats fånga in någon av våra kärnfrågor, säger Valle Karlsson, Seko:s avtalssekreterare.

Publicerad

Medlarna Leif Ohlsson och Göran Ekström lämnade ett bud i går som innebar att alla konfliktåtgärder från fack och arbetsgivare skulle dras tillbaka i två månader. Under den tiden skulle medlare från Medlingsinstitutet medla lokalt mellan Seko och Veolia, där konflikten har sitt ursprung. Budet innebar också att om parterna inte skulle komma överens under de två månaderna, skulle Seko kunna återuppta strejken.

Almega tackade ja till medlarbudet.

- Det är ett bra och konstruktivt förslag från medlarna. Självklart säger Almega ja till fortsatta förhandlingar samtidigt som resenärerna inte behöver drabbas av fler inställda tåg, säger Almegas förhandlingsansvariga Beata Hammarsköld i ett uttalande.

Seko däremot kritiserade budet kraftigt.

- Medlarna har i sitt bud inte lyckats fånga in någon av våra kärnfrågor. Nu ligger ansvaret hos medlarna och Almega att lägga fram förslag som stoppar missbruket av deltider och timanställningar, säger Valle Karlsson.

På tisdag bryter strejken ut på Kustpilen och på midsommaraftonens morgon träder det tredje varslet i kraft. Det är riktat mot Stockholmståg som har pendeltågtrafiken i Stockholm och mot Krösatågen i Småland.

Medlarna

  • En tidigare fackförbundsordförande och en tidigare generaldirektör vid Arbetsgivarverket medlar i tågkonflikten.
  • Leif Ohlsson var tidigare vice ordförande och förhandlingschef för IF Metall, han har också varit förbundsordförande för Industrifacket.
  • Göran Ekström har tidigare varit statssekreterare, överdirektör och tf generaltulldirektör vid Tullverket och generaldirektör vid Arbetsgivarverket.