Nyheter

Svenska modellen fick gehör i EU till slut

Peter Jeppsson Foto: Jörgen Appelgren

LO, PTK och Svenskt Näringsliv håller i sitt nya EU-råd gemensamt koll på förslag som kan tänkas gå emot vår arbetsmarknadsmodell, förklarar rådets första ordförande Peter Jeppsson.

Publicerad

Parternas EU-råd har ett beredningsutskott med sakkunniga experter från de olika organisationerna som håller koll på utflödet från EU:s sociala pelare.

– Det som kommer därifrån är ofta direktivförslag. Vi arbetsmarknadsparter vill inte ha fler lagregler om löner och arbetsvillkor. Vi vill förhandla mellan parterna om villkoren, säger Peter Jeppsson, till Lag & Avtal.

Han är nöjd med det rådet med gemensamma ansträngningar lyckats åstadkomma hittills. I slutet av mars antogs ett ändrat arbetsvillkorsdirektiv.

EU ville i arbetsvillkorsdirektivet lagreglera den maximala provanställningstiden.

– EU ville inte ta hänsyn till vårt perspektiv. Men det slutade med att direktivet gjordes om utifrån våra önskemål, säger Peter Jeppsson.

Parlamentet och ministerrådet kom efter nattmangling överens om att avvikelser från direktivet kan göras genom kollektivavtal.

Hur gör ni för att påverka?

– När vi upptäcker att ett nytt direktivförslag är på gång tar vi kontakt med regeringen, de som företräder Sverige i Bryssel och beslutsorganen och informerar. Ofta skriver vi till dem gemensamt, säger Peter Jeppsson, som i samband med att han avgår som Svenskt Näringslivs vice vd lämnar över ordförandeskapet i EU-rådet till Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke.

EU-rådet

Rådet består av representanter för ledningarna i de tre organisationerna LO, PTK och Svenskt Näringsliv och representanter för medlemsförbunden. Ordförandeskapet ska vara rullande mellan de tre organisationerna på ett år i taget. Efter avgående Peter Jeppsson tar Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke över som ordförande under resten av EU-rådets första år.