Nyheter
Strid om avvecklad ”livstidsanställning” i Göteborg

Enligt Göteborgs stads förhandlingschef finns det ingen anledning till oro även om den särskilda anställningstryggheten avvecklas: – Det handlar bara om uppsägningar vid arbetsbrist. Och några sådana är inte aktuella, säger Michael Färdig till Lag & Avtal.
De anställda i Göteborgs stad har sedan ett par decennier en garanti för att jobba kvar i kommunen även om det blir brist på sysselsättning. Nu vill den nya politiska ledningen i Göteborg den särskilda anställningstryggheten för personalen.
En överenskommelse mellan staden och facken innebär i praktiken att kommunanställda inte kan sägas upp. Enligt denna måste kommunen alltid erbjuda den som blir av med sin tjänst ett nytt jobb inom kommunen.
I Göteborgs-Posten uttalar sig kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) om att avtalet, som slöts i samband med krisen på 90-talet, förlegat och han menar att det är bättre att erbjuda kompetensutveckling eller avgångsvederlag.
Garantin bekräftades senast av den dåvarande vänstermajoriteten 2016 i det så kallade samverkansavtalet. Avtalsparterna konstaterar där ”att det politiska målet att eftersträva anställningstrygghet i arbetsbristsituationer för tillsvidare anställda medarbetare i Göteborgs Stad kvarstår”.
Göteborgs förhandlingschef Michael Färdig uppger för Lag & Avtal att tjänstemännen fått i uppdrag att senast under andra kvartalet 2019 utforma ett förslag som innebär att garantin försvinnar.
– Det handlar bara om uppsägningar vid arbetsbrist. Och några sådana är inte aktuella eftersom det snarare råder brist på personal i Göteborg, säger han.
Oppositionen är däremot kritisk. V och S anser att det finns en risk att det blir svårare att locka personal till kommunen av avtalet slopas.
Men oppositionen kritiserar planen på att ta bort den särskilda anställningstryggheten.
– Vi kommer att kriga för att det här avtalet ska finnas kvar, säger Jonas Attenius (S) till Göteborgs-Posten.