Avtalsrörelsen

Strejken avvärjd - här är nya handelsavtalen

Handelsanställdas förbundsordförande Linda Palmetzhofer och avtalssekreterare Per Bardh. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handels och Svensk handel har slutit två avtal och strejkhotet är avvärjt. De nya avtalen innebär totalt 1 354 kronor för hela avtalsperioden.

Publicerad

(Uppdaterad) – Handels medlemmar får löneökningar som ligger i nivå med de andra branscherna som har tecknat avtal. Det innebär också att det finns en låglönesatsning i avtalen, säger Linda Palmetzhofer, Handels ordförande.  

Under Handels presskonferens konstaterar Linda Palmetzhofer att ett avtal för detaljhandeln och ett för lager och e-handel nu finns på plats.

– Det känns extra roligt att också kunna säga  att det finns en otrolig kraft och vilja i vårt förbund. Våra medlemmar tog låglönefajten och det gav ett bra resultat, säger hon och fortsätter:.

– Handels hävdar att förbundet också har flyttat fram positionerna i frågor som är viktiga för dem, som rör infytandefrågor, arbetsmiljöfrågor och trygghetsfrågor.

– Om man kort ska säga något om de arbeten vi gemensamt kommit överens om så är det frågan om sexuella trakasserier, arbetsanpassning och rehabilitering. Dem ska vi under avtalsperioden fortsätta jobba med tillsammans. Vi har också kommit överens om i frågan om visstid, att vi där tillsammans ska analysera branschen och se på vilket sätt på vilket sätt vi även här kan jobba med att få bort de onödiga visstidsanställningarna, säger Linda Palmetzhofer.

De bägge parterna ska även göra ett gemensamt arbete om ob tillsammans, eftersom de båda hade yrkanden om det.

– Därför kommer vi att tillsammans titta på de frågorna under avtalsperioden, säger Linda Palmetzhofer. 

– De nya avtalen gäller från den 1 november fram till den 31 mars 2023, men sista året kan sägas upp. Lönerna för heltidsanställda kommer att höjas med totalt 1354 kronor fram till 31 mars 2022: 774 kronor från 1 november 2020 och 580 kronor från 1 april 2022.

”Smärtsamt högt”

Det nya avtalet följer industrins märke och ligger på 5,4 procent över 29 månader. Svensk Handel har hela tiden accepterat Handelsanställdas förbunds krav på en låglönesatsning men krävt att den totala kostnadsramen ska hållas inom märket.

– Det är viktigt att handelns parter har träffat ett avtal som följer industrins märke. Läget är historiskt tufft och handelns företag kan inte betala mer än övriga branscher. Samtidigt tvingas vi konstatera att nivån på löneökningstakten blir smärtsamt hög för många krisdrabbade företag, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo kommenterar i ett pressmeddelande resultatet i förhandlingarna:

– Det var den första medlingen i den här avtalsrörelsen och det känns bra att parterna kunde enas utan att gripa till stridsåtgärder. Vi delar parternas uppfattning att avtalet ryms inom det kostnadsmärke på 5,4 procent som industrins avtal har satt.

Medlare i förhandlingen var Gunilla Runnquist och Robert Schön.

Även Svenskt Näringsliv kommentar:

 – Avtalen inom handeln är de första större avtalen inom den privata sektorn som tecknas efter att industrins avtal blev klara. Därför är det extra viktigt och bra att de nytecknade avtalen inom handeln håller sig inom ramen för märket 5,4 procent, säger vice vd Mattias Dahl, i ett pressmeddelande och fortsätter:
 
– Det är bra att hotet om konflikt mot handeln är avvärjt. Strejkrätten kommer med ett mycket stort ansvar och att strejka under en pandemi kommer med ett ännu större ansvar. En strejk mot en så hårt drabbad bransch som handeln hade resulterat i många förlorade jobb.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev