Avtalsrörelsen
Starka reaktioner på ovälkommen utredning
Konflikt. Få utredningar har varit så ovälkomna som Las-utredningen. Arbetsmarknadsministern säger att hon visserligen skickar utredningen på remiss men att hon inte vill se dess förslag i lagboken.Lag & Avtal har samlat reaktioner på utredningen.
– Jag kommer inte att lägga fram det förslaget. Om parterna inte kommer överens kommer vi att behöva göra justeringar och vi ska lyssna in remissinstanserna. Det är ett stort arbete vi behöver jobba med under hösten.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till tidningen Akademikern.
– Det är jätteviktigt och ett stort steg för att småföretagen ska våga anställa och ge arbetslösa en chans. Man hade alltid kunnat tänka sig större saker, men det viktiga nu är att det finns ett förslag om tydliga undantag från turordningsreglerna. Nu ligger bollen hos parterna.
Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, till TT.
– Jag vill påminna om att direktiven i utredningen utgår ifrån januariavtalet.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff.
– Vi är övertygade om att parterna kan komma överens om betydligt bättre regler för morgondagens arbetsmarknad.
Mattias Dahl, vd på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.
– Utredningens förslag skulle kraftigt snedvrida balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel. Anställningsskyddet för den enskilde skulle försvagas och godtyckliga uppsägningar skulle bli vardag.
TCO:s ordförande Therese Svanström i ett pressmeddelande.
– Även om vår huvudingång är reglering genom kollektivavtal så inser vi att det finns ett starkt politiskt tryck att hantera villkoren för dem som inte har kollektivavtal. Vi i Unionen har också medlemmar på de arbetsplatserna.
Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och PTK, till Lag & Avtal.
– En förhandlingslösning är absolut att föredra framför lagstiftning. Parterna vet vad som är viktigt och rimligt och kommer därför att hitta en bättre och bredare lösning än vad lagstiftningen skulle innebära. Men det viktigaste är att regelverket uppdateras. Las är en kvarleva från 70-talet.
Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.
– Förslagen minskar chansen för att vi ska kunna lyckas med våra förhandlingar. Arbetsgivarna kan nu vänta in ett lagförslag som gynnar dem, om de inte får som de vill i förhandlingarna. C och L vet mycket väl att det inte går att förhandla om det finns ett hot om lagstiftning.
Karl-Petter Thorwaldsson, före detta LO-ordförande.
– Det främjar en avtalslösning. Parterna kan se att de befriar politikerna från det här problemet. För LO med koppling till Socialdemokraterna borde det vara aptitligt.
Claes Stråth, tidigare generaldirektör på Medlingsinstitutet, om den politiska oenigheten, till Lag & Avtal.