Arbetsdomstolen
ST tar strid för Peter Springare i AD
Fackförbund ST tar nu strid för den omdebatterade polisen Peter Springare i Arbetsdomstolen. Facket anser att han är omplacerad på ett sätt som kan likställas med avskedande.
Den 62-årige Örebropolisen Peter Springare har blivit omplacerad på ett sätt som har inneburit att staten skiljt honom från hans anställning. Det anser fackförbundet ST som nu stämmer staten inför Arbetsdomstolen. Fackförbundet kräver i första hand att avskedandet ogiltigförklaras och att staten ska betala 150 000 kronor i skadestånd till honom.
Fackförbundet för fram att Peter Springare har varit en mycket uppskattad polis sedan han började 1975. De senaste 12-13 åren har han varit förundersökningsledare, chef eller annan arbetsledare av grova brott.
Våren 2017 skrev han ett Facebookinlägg där han ville ta strukturella problem kring grov brottslighet, enligt stämningsansökan. Efter det här och ett antal offentliga inlägg både i sociala medier och i annan typ av media har Springare upplevt sig illa behandlad och kraftigt ifrågasatt av arbetsledningen på Polismyndigheten.
Polisledningen gjorde under våren 2017 flera polisanmälningar mot Springare efter att han skrivit eller uttalat sig i media. De handlade bland annat om ofredande, olaga hot, hets mot folkgrupp och dataintrång. Endast dataintrång ledde till förundersökning, men den lades senare ner.
”De uttalanden som Springare har gjort har fallit inom ramen för hans yttrandefrihet och är Springares personliga åsikter som han har framfört på fritiden”, skriver facket i stämningsansökan.
När arbetsgivaren inte kom åt Springare via straffrättsliga åtgärder har arbetsgivaren fattat beslut om att omplacera honom mot hans vilja, anser facket. Formellt omplacerades han till en utredningsgrupp för miljöbrott i september 2018. Enligt facket ändrades hans arbetsuppgifter så att han hjälper till att bereda andras ärenden, som Springare själv inte har någon kunskap om att utreda.
Men Polismyndigheten har, enligt stämningsansökan, fört fram i lokal och central tvisteförhandling att omplaceringen inte handlar om hans uttalanden i media, utan på grund av bristande förtroende för Springare som chef och ledare. Enligt stämningsansökan har arbetsgivaren fört fram att det beror på att Springare deltagit i pokerkvällar i ett rum med sekretessbelagd materia där han ska släppt in obehöriga, att han har en olämplig jargong mot kvinnor samt att han fortsatt jobba med en mordutredning under sin semester, trots att den då ska ha överlämnats till en annan förundersökningsledare.
Facket anser att arbetsgivarens skäl för omplaceringen inte är godtagbara, utan är hänförliga till honom personligen. Arbetsgivaren ska inte heller ha försökt komma till rätta med några av de påstådda problemen tidigare på andra sätt än genom omplacering.