Arbetsdomstolen

ST fortsätter ta strid för polisers bisysslor

Polisanställdas bisysslor fortsätter sysselsätta Arbetsdomstolen. I år har åtminstone två förbud nått AD.

Publicerad

Det verkar råda delade meningar och oklarheter kring polisanställdas bisysslor. I år har fackförbundet ST stämt staten för två förbud av bisysslor.

Senast i slutet av april stämde fackförbundet ST staten för att en civilanställds bisyssla förbjöds. Den anställda jobbar som operatör på en regionledningscentral och tar emot samtal från 112 och 114 14. Hans bisyssla handlar om att han är styrelsesuppleant och har firmateckningsrätt i sin frus redovisningsbolag. Han har ingen aktiv roll i bolaget och lyfter ingen lön, enligt stämningsansökan.

Den anställda lämnade in anmälan om bisysslan i augusti 2019. Polismyndigheten beslutade i mars i år efter en samlad bedömning att förbjuda bisysslan. Myndigheten motiverar sitt beslut bland annat med att ”Riskerna för misstankar om tillbörligt hänsynstagande och därtill hörande förtroendeskador är påtagliga vid bisysslor som rör redovisnings- och bokföringsuppdrag till allmänheten.”

Enligt ST är bisysslan varken av sådan art eller risken för förtroendeskada sådan att hans ägande eller uppdrag i bolaget står i strid mot förbudet mot förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet kräver att Arbetsdomstolen ska upphäva Polismyndighetens beslut om att förbjuda bisysslan och att förbudet inte ska gälla fram tills ett slutligt avgörande.

Bara några veckor tidigare, i början av april, stämde ST staten för en annan bisyssla som Polisen hade förbjudit. Det fallet handlade om en serviceman, som utförde vaktmästarsysslor på en polisstation. Han är delägare i ett fastighetsbolag. Myndigheten hade tidigare godkänt bisysslan, men förbjöd den efter en ny prövning.

I det här fallet återkallades målet innan Arbetsdomstolen prövade det. Förbundsjurist Joakim Lindqvist på ST var ombud i målet. Han krävde ett interimistiskt, alltså tillfälligt, beslut innan slutlig dom, eftersom den anställda bara fick några månader på sig att avveckla bolaget. Samtidigt pågick arbetsrättsliga förhandlingar med Polismyndigheten.

– Polismyndigheten meddelade att de ändrar sitt beslut och tillåter bisysslan. Saken var då avgjord och vi återkallade målet, säger förbundsjurist Joakim Lindqvist på ST.

I fjol höstas gjorde Polismyndighetens internrevision en undersökning som visade att poliser är osäkra kring vilka regler som gäller för bisysslor, vilket Lag & Avtal tidigare skrivit om.

HR-avdelningen vid Polismyndigheten fick i uppgift att ta fram en rutin för hur informationen ska förbättras. Arbetet skulle vara slutfört innan utgången av 2019.

Lag & Avtal har sökt Polismyndigheten för en kommentar sedan i fredags.