Nyheter

SOS Alarm anklagas för att ha trakasserat en medarbetare

SOS Alarm anklagas för att ha diskriminerat en medarbetare på grund av etniskt ursprung. Foto: Johan Nilsson/TT

DIKSRIMINERING. Unionen stämmer SOS Alarm i Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att en chef trakasserat en medlem och förhindrat ett arbetsmiljöombud att ta del av företagets utredning i frågan.

Publicerad

Unionen stämmer SOS Alarm Sverige AB och Almega Tjänsteföretagen för diskriminering och för flera andra brott som blivit som en följd av den påstådda diskrimineringen.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Stämningen gäller dels en medlem, dels ett arbetsmiljöombud som varit involverad i ärendet.
Förbundet yrkar på en diskrimineringsersättning till medlemmen på 120 000 och ett allmänt skadestånd på 70 000 kronor till arbetsmiljöombudet för brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen. Därtill yrkar förbundet för egen räkning på ett allmänt skadestånd på 170 000 kronor för brott förhandlingsvägran, vägran att utge handlingar och hindrande av facklig förtroendeman.

Medlemmen påbörjade en provanställning under hösten 2020 som sedan övergick till en fast anställning. Trakasserierna ska ha skett från medlemmens chef under våren 2021 vid flera tillfällen. Uttalanden som ska ha haft att göra med medlemmens etniska bakgrund.
Efter att medlemmen anmälde trakasserierna ska bolaget, enligt förbundet, inte ha utrett frågan tillräckligt grundligt för att förhindra framtida trakasserier.

Därtill ska bolaget ha vägrat att låta ett arbetsmiljöombud ta del av handlingar i ärendet vilket ska ha gjort att ombudet inte kunnat utföra sitt arbetsmiljöarbete. Förbundet menar att bolaget därmed har brutit mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen

Bolaget ska även ha brutit mot flera bestämmelser i mbl. Förbundet hänvisar till att det inför lokala och centrala förhandlingar begärde att få del av den skriftliga utredning som bolaget hänvisade till men inte fick det.