Arbetsdomstolen
Sextrakasserat kassabiträde fick rätt i AD
De sexuella skämt, sexuella anspelningar och blickar hon utsatts för var sexuella trakasserier i diskrimineringslagens mening. Arbetsdomstolen dömer ett bageri i södra Sverige att betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till sitt före detta kassabiträde.
Hon anställdes först på prov den 15 juni 2014 och hade sedan från den 23 juni till och med den 30 september en allmän visstidsanställning som kassabiträde. Redan någon vecka efter att hon anställts började bagaren, som företräder arbetsgivaren när bolagets chef inte är på plats, att kommentera hennes kropp. Kassabiträdet sa ifrån, men han slutade inte.
Den 2 oktober 2014 frågade han om han fick klämma på hennes bröst och smeka henne. Kassabiträdet sade ifrån och gick iväg, bagaren följde efter och frågade om han inte kunde få smeka lite eller få smaka på hennes underliv.
Bagaren nekade i domstolen till att ha utsatt biträdet för sexuella trakasserier. Han kom inte så bra överens med henne. Men han medgav att det kunde förekomma sexuella skämt på arbetsplatsen.
Ord står mot ord, konstaterar domstolen först och tillägger att kassabiträdet på ett trovärdigt sätt har beskrivit händelserna och gett intryck av att ha återgett något självupplevt. Dessutom har den tidigare butikschefen och två tidigare anställda lämnat uppgifter som stöder kassabiträdets påståenden.
En sms-konversation mellan kassabiträdet och hennes tidigare kollega stöder biträdets uppgift om att bagaren frågat om han får klämma på hennes bröst eller smaka på hennes underliv, skriver domstolen. "Fick nog i torsdags. Då fråga han om han fick klämma på mina bröst och slicka min fitta Så gör man bara inte".
Domstolen kommer fram till att bagaren agerat och fällt kommentarer med grova sexuella skämt på det sätt som Diskrimineringsombudsmannen och kassabiträdet påstått. Bagaren har genom sitt agerande och sina grova skämt trakasserat kassabiträdet, avgör Arbetsdomstolen.
Domstolen bestämmer diskrimineringsersättningen till 50 000 kronor. Trots att DO hade krävt dubbelt så mycket betraktar domstolen DO som fullt vinnande part och bageriet ska därför också stå för DO:s rättegångskostnader, sammanlagt 79 477 kronor.