Avtalsrörelsen
SAS-personal: Facket snuvade oss på pensionspengar
I krisuppgörelsen mellan SAS och Unionen för ett år sedan offrades tidigare pensionslösningar. De kabinanställda är nu på krigsstigen mot facket.<br>- Vi har avstått från en del av lönen i många år, pengar som Unionen avtalat bort, säger pursern Kent Thorselius.
Kent Thorselius har själv arbetat i SAS i 33 år, han är nu purser, förman ombord. Han säger att de kabinanställda har betalat 2,5 procent av lönen till den tidigare pensionen. Från början fick de inte jobba längre än till 60 år.
- För att ha råd att gå i pension så tidigt lade vi undan pengar, säger han.
Sedan dess har pensionsåldern höjts till 65 år, men de kabinanställda har fram till förra året kunnat gå tidigare om de velat och då utnyttja de "undanlagda pengarna". I förra årets krisuppgörelse togs det fria valet bort. Bara de som hade fyllt 58 kunde välja att gå vid 60 år. De som inte hade fyllt 58, men väl 56, som Kent Thorselius själv, får gå när de fyller 62 om de vill, medan pensionsåldern är 65 år för dem som då var yngre än 56.
- Vi har nu anlitat en advokat och försöker få en finansiering för att föra det här till domstol, säger Kent Thorselius.
Han och ett par hundra till anser sig snuvade på sina inbetalda pensionspengar. Deras fackförbund är av motsatt uppfattning och borde därför bekosta en rättegång så att en domstol får avgöra vad som är rätt.
- Kommer domstolen fram till att vi har fel så lägger vi ned, säger Kent Thorselius.
Han känner till fallet med Joel Öhrn, som fick sin pension sänkt genom ett avtal mellan Arbetsgivarverket och Statsanställdas förbund men som sedan fick rätt i Arbetsdomstolen, dom 157/1995. Därmed fick Joel Öhrn och alla de andra tidigare statsanställda mer pension.
Men Öhrn hade redan gått i pension, påpekar Kent Thorselius, och den här striden gäller dem som fortfarande jobbar.
Att den här situationen skiljer sig från Joel Öhrns fall bekräftas också av Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.
- Krisuppgörelsen har inte haft något att göra med dem som redan gått i pension, säger han.
Martin Wästfelt försvarar uppgörelsen Unionen gjorde med SAS förra året utifrån att den räddade kvar jobben.
- Vi hade kunnat säga nej och då hade bolaget gått i konkurs.
Martin Wästfelt tycker också att det är lite konstigt att de cirka 200 kabinanställda det rör sig om inte angriper arbetsgivaren utan facket.
- Det är ju arbetsgivaren som kommit med besparingskravet. Men visst är det en bekymmersam situation att en stor grupp tycker så här, säger Martin Wästfelt.