Åsikter

Så tar vi hem guldet åt Sverige i jämställdhets-VM

Lennart Kriisa

LEDARE. Vi svenskar vill så gärna vara världsbäst inom något område. Utsikterna att vinna fotbolls-VM är dock minimala, att spöa Norge i skidor likaså. Men jämställdheten då, där är vi väl ändå bäst i världen?

Publicerad

<p>Nä, vi är inte ens på pallen. Island snodde senast åt sig guldet enligt World Economic Forum. Inte så konstigt. Islänningarna är moderna, de har sett till att dela på föräldrapenningen. En tredjedel åt mamman, en tredjedel åt pappan, den sista får de förhandla själva om.

Här finns alltså utrymme för Sverige att ta ett steg till. I dag tar de svenska mammorna ut 77 procent av dagarna, papporna 23. Den skeva fördelningen justeras enkelt med individuell föräldrapenning. Sedan är det upp till mamman och pappan att välja hur många dagar de vill utnyttja. </p> <p>Varje förälder bär ju på sitt individuella ansvar för att knyta an till barnet. Men barnen då, hur ska det gå för barnen? tvivlar några. Tja, en och annan hamnar väl på dagis när de är åtta månader gamla. De kommer att överleva. Det stora flertalet kommer däremot att få vara lika mycket med sina föräldrar. </p> <p>Sedan börjar det hända saker. Kvinnorna kommer till exempel att närma sig männens löner i en snabbare takt. En studie från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, har visat att just föräldraledigheten påverkar kvinnolönerna. För varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida årsinkomst med 7 procent.</p> <p>Och när kvinnorna är i kapp, då kan gräddfilen för de föräldralediga slå igen. Enligt lagen får de ju inte släpa efter i löneutvecklingen. Nähä, och vad har de bidragit med? I ett jämställt samhälle, där mammor och pappor är lediga lika länge, kan de som arbetar premieras. Den som är ledig ett år får stå ut med att det inte blir en högre lön just det året. Om man nu tycker att lönen ska fungera som morot och belöning.</p> <p>Nå, att få upp kvinnolönerna är förstås viktigast. </p> <p>I det här numret kan vi visa ytterligare en broms: Inom kvinnodominerade avtalsområden är det klart svårare att lämna lägstalönen. Med den fällan blir det inget guld för Sverige i jämställdhet. </p>

Lennart lyssnar

"Svenskt Näringsliv har hävdat att om man inte avreglerar arbetsrätten då blir det inga jobb. Nu stiger den privata sysselsättningen med fem procent, då ska man kanske fundera på om det var en riktig bedömning."
Finansminister Anders Borg i SVT:s Rapport.

"Det kanske finns en och annan trött lärare som skulle behöva göra något annat, som behöver växla karriär. Då får vi fundera i Sverige hur vi kan underlätta detta."
Mikael Damberg, före detta partiledarkandidat, i SVT:s Debatt.