Nyheter
Så minskar du din jobbstress
Att lämna jobbet på jobbet är svårt – för detta kan vi tacka eller beskylla tekniken. Men hur ska man göra för att få ledig tid? Det finns kanske inget perfekt svar, men här är tre tips som kan hjälpa.
I Sverige är det många som låter arbetet definiera den egna identiteten. Jobbet är helt enkelt så viktigt att det övertrumfar det man faktiskt håller på med hela tiden – att försöka leva, men det kan vara svårt att släppa jobbet.
Många är stressade över att de inte hinner med arbete, familj, hem, fritid – samtidigt krävs fritid för att man ska kunna utvecklas. Så hur ska man försöka lösa det? Här nedan följer ett par goda exempel på hur man får arbetet att stanna där det ska vara – och får med sig huvudet hem.
1. Skapa en ”gå hem”-påminnelse
Klockslaget då arbetet börjar är helig. Vi vet att vi ska vara på jobbet klockan 08:00 och för att åstadkomma det är vi beredda att offra frukost, hetsa barnen ur pyjamas och till dagis samt sprinta i högklackat för att hinna med bussen. Detta för att stämpla in.
Men att ta sig från jobbet är svårare. För många hinner klockan slå hemgång – och ytterligare någon halvtimme/timme innan man gör slag i saken. Bara för att det var något extra som behövdes göras.
För din egen skull, sluta. Se till att ställa in en automatisk ”gå hem”-påminnelse i kalendern. Koppla på ett alarm som får dig att avsluta arbetet i tid. Det kanske inte alltid kommer att fungera, men det kan vara en bra början. Med lite vana kanske det även ger ”effektiviseringsvinster”.
2. Ta bort jobbmailen från din mobil – lämna jobbmobilen
Ärligt talat – hur ofta hamnar jobb eller projekt i ett så kritiskt skede att du var tvungen att avbryta livet för att rusa iväg på något? Antagligen inte ofta. Trots det är det många som kollar sin jobbmail på fritiden. Man vill visa sig engagerad inför chef/medarbetare och svara trots att man officiellt inte jobbar. Varför? Det förstör kvaliteten både för dig och för de andra på jobbet som befinner sig i samma situation.
Självklart finns det företag eller situationer där det krävs att man är mer tillgänglig. Men för gemene man som inte arbetar jour: Vägra jobbmail på fritiden.
3. Skriv ner morgondagens första punkt
Det här kanske låter som ett löjligt tips, men det är genialt. Allt för många lämnar jobbet tyngd av tankar på vad de borde hunnit med. Just detta bidrar till att man kolla mobilen och mailen hela kvällen eller fyller tankarna med vad man måste hinna med i morgon.
Men ser du bara till att förekomma detta, så är du en god bit på vägen att minska jobbstressen. Se till att avsluta dagen med att göra en lista på vad du ska göra när du kommer tillbaka till jobbet.
Att se till att ha det lite förspänt bidrar till sinnesfrid. Genom att skriva en lista på vad som ska ske härnäst har du: 1. Summerat dagen som var. 2. Förberett morgondagen.
Just dessa två innebär att du gjort ett tydligt avslut och får en tydlig start – förhoppningsvis hjälper det dig att hålla tankarna på rätt plats.