Nyheter

Så jobbstartar du mer smärtfritt

Kändes det som om väckarklockan skrällde alldeles för tidigt första dagen efter semestern? Psykologen ger tips och råd inför jobbstarten. Foto: TT-Bild

Vi är halvvägs in i augusti och för många är det dags att återvända från semester till vardag och jobb – något som kan upplevas ångestfyllt och jobbigt. Så hur ska man göra för att få en så smärtfri jobbstart som möjligt?

Publicerad

En väckarklocka som skräller alldeles för tidigt, en frukost som liknar allt annat än en lugn morgonstund i hängmattan – och därefter skynda iväg till jobbet, där dagarna rutas in i scheman och tider att passa.

Från veckor av lösa och lediga dagar där ingen styr över ens tid, till att kliva upp i ottan och rätta sig in i strukturen med jobb och vardag kan vara en tuff omställning för många. Enligt Petra Lindfors, professor i psykologi, är det just omställningen och förändringen som vi ofta kan tycka är jobbig.

– Har man haft ledigt ett tag kan förändringen vara lite småjobbig. Kanske har vi vänt lite på dygnet och haft lite andra rutiner, och då kan det verkligen ta emot, säger hon till TT, och fortsätter:

– En viktig faktor är att helt plötsligt får vi inte disponera vår tid precis så som vi själva vill. Att kunna disponera sin tid helt fritt är ju fantastiskt. För dem som kan göra det är det jobbigt att gå tillbaka.

Börja på en onsdag

För att göra omställningen så smärtfri som möjligt kan den som har möjlighet mjukstarta med en kort vecka. Att gå tillbaka till jobbet på en onsdag gör att den första veckan inte känns lika lång.

– Då är det helg ganska snart igen och man kan få gå tillbaka till semestertillståndet.

Även efter det att man har börjat jobba går det att ägna sig åt aktiviteter som hör sommaren till. Genom att ta vara på sommarkvällarna och planera in aktiviteter efter jobbet kan semesterkänslan förlängas, säger Petra Lindfors.

– Håll i lite av spontaniteten och tänk att man kan ta ett kvällsdopp, eller en promenad efter jobbet.

Ett annat tips inför att börja jobba är att tänka på hur ens höst ser ut i form av ledigheter. Har man ingen semester förrän vid julhelgen, är det viktigt att vara medveten om det och försöka ställa in sig på det mentalt, enligt Petra Lindfors.

Har man möjlighet kan det också vara bra att planera in en ledighet någon gång under hösten att se fram emot.

Ställ om i tid

De sista dagarna på semestern ska man ta vara på, men med viss måttfullhet, menar Petra Lindfors. Till exempel kan det vara på sin plats att börja vända tillbaka dygnet, för att omställningen till tidiga jobbmorgnar ska bli mindre dramatisk.

– Om man är en person som vänt på hela dygnet är det kanske dags att börja vända tillbaka det så att man inte kommer med en jetlag in i jobbet, för då blir det jättetungt. Antingen får man förbereda sig på att ta den brutala omställningen, eller ställa om sig själv och gå och lägga sig lite tidigare dagarna innan, ställa klockan och anpassa sin egen dygnsrytm.

Men ett jobb och en vardag med rutiner är också något som de flesta av oss mår bra av, när vi väl kommit in i dem. Förutom att rutinerna ger oss struktur och förutsägbarhet kan jobbet göra att vi känner meningsfullhet.

– Det kan ge oss viss mening i tillvaron, att vi ser att vi bidrar till något som går bortom oss själva. Det kan kännas meningsfullt och det bidrar till hälsa och välbefinnande i förlängningen.