Nyheter

Preliminära beslut pumpar ut miljarder till företagen

Tim Brooks, chef för avdelningen företag på Tillväxtverket som är en statlig myndighet under Näringsdepartementet och har regeringens uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt. Foto: Janerik Henriksson / TT

Tillväxtverket har fått stor makt över arbetsmarknaden. Verkets beslut avgör om medarbetare varslas eller kan gå ned i arbetstid med hjälp av statliga bidrag. Men felaktiga uppgifter kan leda till att företagen senare blir återbetalningsskyldiga.

Publicerad

Bidrag till korttidsarbete är regeringens största och mest kostsamma åtgärd för att motverka ökad arbetslöshet. För många företag är det bråttom att få bidragen, i annat fall måste de varsla personal.

– Det finns behov att få ut pengar snabbt, säger Tim Brooks, chef för avdelningen företag på Tillväxtverket.

Finansminister Magdalena Andersson (S) räknar med i regeringens senaste prognos att bidrag till korttidsarbete kommer att kosta staten cirka 50 miljarder kronor i år men flaggar för att kostnaderna kan bli högre än så. Som jämförelse betalade a-kassorna under förra året ut drygt 14 miljarder kronor i arbetslöshetsersättning. Det är alltså väldigt stora summor som Tillväxtverket har ansvar att besluta om. 

Och Tillväxtverket jobbar på högtryck. Varje dag söker cirka 3000 företag bidrag för korttidsarbete. Ansökningar som ett par hundra handläggare ska bedöma och besluta om. 

För att pengarna snabbt ska komma ut till företagen, som sedan slussar de vidare till de korttidspermitterade, baseras ersättningen på preliminära beslut från Tillväxtverket.

För att få stödet ska företagen först ha gjort allt för att själva minska personalkostnaderna.

 – I den här fasen söker företagen och de intygar att de gjort allt för att minska personalkostnaderna, säger Tim Brooks.

En djupare granskning av företagen kan alltså komma senare.

– Ja, vi tittar på vad de verkligen gjort i en granskning. Det är ett preliminärt beslut om stöd. Det regleras efter tre månader.

Så då kan företag bli återbetalningsskyldiga?

– Ja, det är så vi arbetar. Företagen ska visa att de har gjort allt de kan för att minska personalkostnaderna på övrigt sätt, säger Tim Brooks

Men det finns företag som redan nu nekas bidrag.

– Det är företag som inte uppfyller skall-kraven i ansökningarna. Ofta har man skrivit ansökan fel.

Enligt Tim Brooks är det en hög men jämn ström av ansökningar.

– Jag tror att det är ungefär 3000 per dag. Så har det varit efter en peak de första dagarna. Vi tror att det avtar i maj.

40 000 ansökningar första veckorna

De första två veckorna har över 40 000 ansökningar kommit in och stöd har beviljats för fler än 200 000 anställda över hela Sverige.

Arbetsgivare har möjlighet att under maj, juni och juli ansöka om stöd för korttidsarbete för upp till 80 procent av arbetstiden. Före maj är 60 procent högsta gränsen.

Stödet för korttidsarbete är ett rättighetsstöd för de företag som uppfyller kriterierna i regelverket och medel kommer att finnas för att finansiera alla bifallsbeslut. Pengarna kan alltså inte ta slut.

Det ska finnas stöd för korttidsarbete i centrala och lokala kollektivavtal.

Har man inte kollektivavtal, så ska minst 70 procent av medarbetarna på driftsenheten godkänna och delta i korttidsarbete.

Arbetsgivaren måste ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnader. Sådana kan vara uppsägning av personal som inte är tillsvidareanställd och som inte bedöms vara verksamhetskritisk.