Arbetsdomstolen

Parterna i hamnkonflikten gör upp i AD

Konflikten i hamnen i Göteborg har pågått i flera år och lett till att regeringen ser över strejkrätten. Nu möts parterna i AD.

Publicerad

Fem rättsprocesser är i gång samtidigt i den segdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Svenska hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal, trots att arbetsgivaren APM Terminals redan har ett kollektivavtal med Transport.

Parterna möttes för första gången i Arbetsdomstolen i måndags. Tre dagar är avsatt i målet som bland annat handlar om olovlig stridsåtgärd och föreningsrättskränkning. Det är Hamnarbetarförbundet som stämt Sveriges Hamnar och APT Terminals. Stämningen omfattar även omregleringen av anställningsavtalet för ordföranden i Hamnarbetarförbundets avdelning 4. Enligt stämningen innebär omregleringen att arbetsgivaren inte längre betalar lön när ordföranden arbetar fackligt.

- Trakasserierna av våra förtroendevalda på APM Terminals har fortsatt och eskalerat, så det ska bli skönt att den här processen kommer igång nu, sa Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets förbundsordförande i en kommentar.

I mitten av februari väntas Arbetsdomstolens dom i den stämning som lämnades in till domstolen i maj 2017. Hamnarbetarförbundet stämde då Sveriges Hamnar för brott mot medbestämmandelagen och förhandlingsvägran. Förbundet hade i ett mejl begärt förhandling för att få teckna kollektivavtal men fick nej. Arbetsgivarorganisationen ansåg sig inte skyldig att förhandla. Det ärendet var upp i AD i slutet av förra året, men avgjordes enbart på skriftliga handlingar.

I slutet av mars 2017 stämde Sveriges Hamnar 18 medlemmar i Hamnarbetarförbundet för olaga stridsåtgärd. Det målet tas upp till förhandling om två veckor. Även då är tre dagar avsatta för förhandlingar i AD.

I dagarna har ytterligare två stämningsansökningar från Svenska Hamnarbetarförbundet mot APM Terminals lämnats in till Arbetsdomstolen.

APM Terminals har påpekat att Göteborgs hamn förlorat kunder på grund av konflikten. Regeringen har tillsatt en utredning för att se över strejkrätten och häromdagen uppgav arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för SVT att det troligtvis behövs lagstiftning för att inskränka rätten att strejka för att tvinga fram ytterligare kollektivavtal. Hon fick genast mothugg från fackligt håll.

Även Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är orolig.

– Det finns ingen som helst anledning att begränsa strejkrätten i Sverige. Därför varnar vi regeringen: Gör inte det här. Det här är ett stort misstag. Gör ni det kommer det mycket allvarligt att påverka våra möjligheter att samarbeta med regeringen, sa Sjöstedt till Sveriges Radio.