Avtalsrörelsen
Nu öppnar prästfacket för nytt avtal
Prästerna får behålla sina omstridda arbetstidsregler – åtminstone tillsvidare. Det är resultatet av att arbetsgivarna frånträtt förhandlingarna med facket. – Vi tycker att det är bra att reglerna gäller. Medlemmarna tycker att de behövs, säger Vibeke Hammarström, Kyrkans Akademikerförbund.
Det var i onsdags kväll som arbetsgivarna slog ihop sina pärmar och frånträdde förhandlingarna om ett nytt avtal för präster, diakoner, församlingspedagoger och andra akademiker i kyrkan. Det skedde efter en mycket infekterad ordväxling i media.
Kyrkans Akademikerförbund hade bland annat riktat hårda beskyllningar mot arbetsgivarna. Deras krav på årsarbetstid hade liknats vid ett försök att införa slavliknande arbetsvillkor för prästerna.
Inför kyrkovalet på söndag riktade facket också ett hårt angrepp mot den S-märkta ordföranden för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, Jösta Claeson. Han beskylldes för att svika den svenska modellen.
Nu dämpar Kyrkans Akademikerförbund tonläget.
– Det är vår förhoppning att vi får ett nytt avtal. Men det är viktigt att vår motpart tar arbetsmiljöfrågorna på allvar och vi hoppas att vi kan mötas i den diskussionen, säger Vibeke Hammarström till Lag & Avtal.
Hon tonar också ner det fackliga hotet om konflikt.
– Om det finns utsikter för en lösning kommer vi inte att gå ut i konflikt. Det bästa är om vi kan komma till tals med arbetsgivarna.
I går sa Jösta Claeson, Skao, till Lag & Avtal, att han vill se återupptagna förhandlingar och ett avtal innan årsskiftet.
– Jag hoppas att alla tar sitt förnuft till fånga och att vi sätter oss ner och pratar. Vi måste fixa det här.
Det nuvarande kollektivavtalet fortsätter att gälla med en veckas ömsesidig uppsägningstid. Det betyder att prästernas arbetstidsregler är oförändrade och de behåller bland annat sin kompensation med 15 extra fridagar för arbete på de helgdagar som infaller på vanliga veckodagar.
Enligt Kyrkans Akademikerförbund omfattas därmed även deras medlemmar av årets lönerevision. Avtalet på området är sifferlöst, men innehåller bestämmelser om den årliga, lokala löneöversynsprocesssen.
– Vi sitter lugnt i båten tills något händer, säger Vibeke Hammarström och tillägger att styrelsen för Kyrkans Akademikerförbund i nästa vecka ska diskutera förhandlingsläget.
Sedan i våras är medlare inkopplade i konflikten. I går konstaterade arbetsgivarna att de avslutat sin medling. Det dementeras av Claes Stråth, som medlar tillsammans med Karl-Olof Stenqvist. På kyrkans område finns ett förhandlingsordningsavtal, som ger medlarna möjlighet att agera när parterna inte själva kommer överens.
– Vårt uppdrag gäller till dess avtal har träffats. Vi har däremot ingen anledning att klamra oss fast. Å andra sidan har vi rättigheter och skyldigheter att agera.
En annan svårighet på området är hur lönebestämmelserna i avtalet ska tolkas när det är förlängt. Det är inte säkert att arbetsgivarna gör samma tolkning som facket. Frågan är om en lokal revision kan genomföras så länge centrala förhandlingar pågår, och kan de sägas pågå när arbetsgivarna har frånträtt förhandlingarna men medlarna fortfarande försöker hitta en lösning?