Nyheter

Nödläge tär på sjuksköterskor som säger upp sig

Sedan 2014 har antalet tillsvidareanställda sjuksköterskor minskat med 17 procent på Danderyds sjukhus. Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå / Alloverpress

Patienter i korridorer och kulvertar, extrapass, gråtande kollegor och personal som inte hinner uträtta sina behov. Så beskrivs arbetsvillkoren på Danderyds sjukhus, enligt DN.

Publicerad

Den senaste tiden extra tunga arbetsbelastning, till följd av tidig halka och influensa samt flytten av Nya Karolinska i Solna, blev för mycket. Ett flertal sjuksköterskor på Danderyds sjukhus säger nu upp sig.

– Jag har verligen försökt men inser att det inte går att jobba under det här trycket. Jag hinner inte äta. Jag har kissat på mig på jobbet, och jag gråter. Det är tungt när patienter rullas ut för att vårdas i korridoren. Det finns ingen värdighet i vården och det tär på en psykiskt, berättar en anonym sjuksköterska på akuten som nu väljer att sluta efter två år i yrket.

Sjuksköterskorna får stöd:

– Det är många som är jätteledsna här, med både chefer och personal som gråter. Många är oroliga om patientsäkerheten. Det är mycket som frestar på, säger Karin Malmqvist, chefläkare, och uppger för DN att hon inte sett något liknande på 30 år.

De senaste två åren har antalet tillsvidareanställda sjuksköterskor minskat med 17 procent på sjukhuset, varpå sjuksköterskebristen är ett faktum.

– Vi har ett problem med för få sjuksköterskor som gör att vi har för få vårdplatser öppna, berättar Karin Malmqvist.

ST-läkaren Saga Nybäck vill få politikerna att hörsamma situationen:

– Jag är förtvivlad över att så många av mina kollegor, duktiga sjuksköterskor säger upp sig. Det är som att befinna sig på Titanic som kört på isberget, säger hon till DN.