Nyheter

Mobilknappande bussförare får stöd från facket

Kommunalarbetareförbundet förhandlar om den bussförare som fått sluta sin provanställning sedan han knappat på sin mobil samtidigt som han körde bussen. Busslink står dock fast vid sitt beslut att låta förarens provanställning upphöra.

Publicerad

Föraren framhåller själv att han blivit uppringd av Busslinks trafikledning och försökte ringa tillbaka för att han inte uppfattat meddelandet.

Detta framhåller Bengt Bryungs, ordförande i Kommunal Stockholms trafiksektion.

– De visste ju att föraren körde bussen, ändå valde de att ringa honom på mobilen, säger Bryungs till Kommunalarbetaren på nätet.

Han anser att knappandet är olämpligt men tycker att uppsägningen är en överreaktion. Busslink borde istället se över hur de kommunicerar med sina förare. Kommunal tycker också att det är orättvist att en provanställd sägs upp för en försyndelse som bara skulle ha renderat en fast anställd en varning.

På Busslink säger kommunikationschef Helena Reinhagen att kommunikationen mellan bussar och trafikledning normalt sker med vanlig komradio.

– I undantagsfall söker arbetsledningen kontakt med en förare via mobil. Det är korta samtal och föraren får ringa tillbaka vid rast.

– Det är två saker: dels ett isolerat fall med en förare som skickat SMS, dels en fråga om att se över mobilanvändningen överlag. De borde finnas lagstiftning mot mobilsamtal i samband med körning.

På SL uppger man att såväl gamla löpande avtal, som den nya policy som nu används generellt vid upphandling av busstrafik, tillåter tjänstemobilsamtal under färd. Det är inte specificerat vem som ringer upp. Samtalen ska inte få påverka säkerheten och SMS-ande är underförstått förbjudet då det inte alls nämns.