Nyheter
Minst 40 000 byggarbetare saknar skydd vid skada
Kollektivavtal. Arbetsskadade plattsättaren Hannu Saikkonen vill att arbetsgivare ska vara tvungna att försäkra sina anställda. Sveriges Byggindustriers Mats Åkerlind är emot idén. – Så länge det är frivilligt utsätts kollektivavtalslösningarna för konkurrens, säger han.
Hannu Saikkonen råkade i april 2012 ut för en fallolycka på en konferensresa i fjällen med företaget han var anställd hos. Det visade sig att hans arbetsgivare saknade kollektivavtal och att företaget inte heller hade tecknat någon frivillig arbetsskadeförsäkring för sina anställda. Hannu Saikkonen trodde att han hade ett fullgott skydd eftersom han hade privata olycksfallsförsäkringar. Men de gällde inte eftersom olyckan hände i samband med jobbet.
Anders Björner på Folksam säger att det visserligen finns individuella olycksfallsförsäkringar som gäller dygnet runt och ger schablonersättning för kroppsskada, invaliditet och kostnader.
– Men vi har ingen ersättning för inkomstbortfall. Det har varken vi eller våra konkurrenter, säger han.
Kammarrätten kom den 14 oktober 2015 fram till att Hannu Saikkonens olycksfall var fråga om en arbetsskada och därmed fick han rätt till livränta, enligt lagen om arbetsskadeförsäkring.
Men lagen ersätter inte den faktiska inkomstförlusten, bara inkomstförluster upp till 7,5 basbelopp, som motsvarar en månadslön på ungefär 37 000 kronor. Lagen ger heller inget för sveda och värk eller för lyte och men.
Läs också i Arbetarskydd: Skadades svårt på rekreationsresa med jobbet
Som plattsättare hade Hannu Saikkonen tjänat betydligt mer än så. Hade hans arbetsgivare haft kollektivavtal eller frivilligt försäkrat sina anställda hade han kunnat få ersättning för den faktiska inkomstförlusten utöver de 7,5 basbeloppen.
– Det borde vara olagligt att inte försäkra sina anställda. Så länge det är frivilligt är hela snacket om skyddsnätet en bluff, säger plattsättaren Hannu Saikkonen.
Mats Åkerlind, Sveriges Byggindustriers vice vd och förhandlingschef, motsätter sig idén om en lag.
– Så länge det är frivilligt utsätts kollektivavtalslösningarna för konkurrens. En lag skulle innebära att den konkurrensen togs bort. Företag utan kollektivavtal som tecknar försäkringar skapar tryck på oss parter att göra upp om bättre försäkringslösningar i avtalen, säger han.
Mats Åkerlind anser att en lag nog bara skulle gynna försäkringsbolaget och innebära en kostnadsökning för parterna.
– Men det är ju olyckligt att en person hamnar emellan. Det är vi som parter som misslyckats med att informera om kollektivavtalens fördelar. Vi borde vara duktigare på det.
Det finns åtminstone 6 000 byggföretag med närmare 40 000 anställda, enligt Åkerlind, som i dag inte är medlemmar i Sveriges Byggindustrier, men borde vara det.
Var arbetsgivarna tvungna att enligt lag ha en arbetsskadeförsäkring skulle de ta de billigaste, tror Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin. Hannu Saikkonens fall visar hur viktigt det är att ta anställning hos arbetsgivare som har kollektivavtal, menar han. Och fackets uppgift är att teckna avtal där det finns anställda.
– Finns det kollektivavtal gäller försäkringen även om arbetsgivaren missat att betala premien, påpekar Torbjörn Hagelin.