Nyheter

Ministern: Blir tufft för många företag

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow/TT

CORONAVIRUS. Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen. Bland annat förlängs stödet för korttidspermittering.

Publicerad

Oron för en utdragen coronakris har fått regeringen, Centern och Liberalerna att enas om nya åtgärder för krisdrabbade företag.

– Vi befinner oss i ett väldigt allvarligt läge. Smittspridningen ökar väldigt snabbt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Enligt henne har 100 000 personer förlorat sina jobb på grund av coronakrisen. För att rädda jobb förlängs nu flera stöd.

– Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader, säger Andersson.

Kostnaderna för de nya åtgärderna beräknas till 15 miljarder kronor för staten.

Varnar för konkurs

– Trots de här åtgärderna kommer det att vara tufft för många företag när krisen tycks dra ut på tiden. Företag kommer att gå i konkurs, människor kommer att förlora jobb.

Stödet till korttidspermitteringar, så att företag ska slippa säga upp anställda, förlängs nu till sista juni.

Subventioneringsgraden kommer dock att trappas ned under våren från och med april. Fram till april beräknas företagens minskade lönekostnad tack vare stödet vara 52,5 procent som mest. Från april är siffran 45 procent, enligt regeringens beräkningar.

Regeringen räknar med 80 000 permitterade i snitt per månad under våren 2021 och 40 000 under hösten 2021.

Det tillfälliga, mer generösa systemet för korttidspermitteringar infördes i våras.

På frågan varför regeringen inte ställer krav på företagen att använda tiden till att utbilda permitterad personal, svarar finansmarknadsminister Per Bolund (MP):

– Jag är förhoppningsfull om att det finns en stark vilja att använda den här tiden bra.

Hjälp att övervintra

Regeringen, C och L har också kommit överens om att förlänga omställningsstödet för företag.

Stödet riktar sig till företag som tappat minst 50 procent av sin omsättning under krisen jämfört med motsvarande period 2019. Stödet har hittills gått att söka för mars till och med juli. Nu vill regeringen och samarbetspartierna att det även ska omfatta augusti, september och oktober. Stödet motsvarar 70 procent av företagens fasta kostnader, exklusive lönekostnader. Som mest kommer ett företag att kunna få 30 miljoner kronor.

– Företagen måste ha hjälp för att kunna övervintra krisen, så att människor har ett jobb att gå till, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Han anser att omställningsstödet är väldigt träffsäkert.

Omsättningsstöd förlängs

Även det så kallade omsättningsstödet för företagare med enskild firma förlängs över augusti, september och oktober.

Som tidigare gäller stödet bara för enskilda firmor vars omsättning översteg 200 000 kronor 2019. Kravet för att få stöd är att nettoomsättningen minskat med mer än 50 procent jämfört med motsvarande period 2019. Då kan företagaren få ersättning med 70 procent av omsättningstappet, dock mest 72 000 kronor.

En fjärde åtgärd är att företag kan få anstånd med skatteinbetalning i ytterligare ett år. Det handlar till exempel om arbetsgivaravgifter och moms.

Möjligheten att få anstånd med skatteinbetalningar i ett år infördes i mars. Skatteverket har fattat omkring 100 000 anståndsbeslut hittills. Alla de som fått anstånd kommer nu att kunna ansöka om en förlängning med ytterligare ett år.

– Om inte anståndet förlängs så skulle många företag riskera att behöva betala in skatten till våren mitt en fortsatt kris, säger Mats Persson.

Företagen ska beviljas förlängning om inte "särskilda skäl" talar emot det.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT